Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,82 Ft
Euró
392,02 Ft
Font
466,76 Ft
Bitcoin
58,008 $

Varga Mihály optimista nyilatkozatot tett a költségvetési hiány kapcsán

A pénzügyminiszter szerint a hiány a korábban tervezettnél akár kedvezőbben is alakulhat.

...svg content...Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az Adóigazgatások Európai Szervezetének (IOTA) éves közgyűlésén a budapesti Marriott Hotelben 2024. június 19-én. MTI/Hegedüs Róbert
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő

A magyar kormány ambiciózus terveket fogalmazott meg a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozóan. Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott interjújában beszélt a kabinet elképzeléseiről és az eddig megtett lépéseiről.

„Év végére a hiány kedvezőbb lehet a tervezett 4,5 százaléknál, mivel a jelenlegi költségvetési pálya tartható” – nyilatkozta a pénzügyminiszter, akinek optimizmusa részben a kormány által bevezetett új intézkedéseknek tulajdonítható, melyek között szerepel a multinacionális vállalatokra és pénzintézetekre kivetett védelmi hozzájárulás is. Ezektől az intézkedésektől a kormányzat idén akár 400 milliárd forintnyi többletbevételt is remél. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

A tárcavezető szót ejtett a hosszú távú stratégiai célokról is, melyek szerint a kabinet 2024-re 3,7 százalékos, 2026-ra pedig már 3 százalék alatti költségvetési hiányt tűzött ki célul. A terv összhangban van az Európai Bizottság elvárásaival is, amely épp a túlzottdeficit-eljárás megindítását fontolgatja Magyarországgal szemben.

Varga Mihály szerint az elmúlt évek gazdasági kihívásai, beleértve a világjárványt és az energiaválságot, megnehezítették a hosszú távú tervezést, ám a Pénzügyminisztérium ennek ellenére továbbra is három-öt éves időtávban gondolkodik a konvergenciaprogramok kidolgozásakor, ezzel is irányt mutatva a gazdasági szereplőknek.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

A miniszter úgy látja, a kormány már eddig is jelentős lépéseket tett a költségvetési egyensúly javítása érdekében. „Az elmúlt évben 675 milliárd forintnyi beruházást halasztottunk el, és még további tartalékokkal rendelkezünk” – mondta Varga, aki szerint az állami vállalatok gazdálkodásának felülvizsgálata is napirenden van.

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.

Lezuhant a Gazprom egyik utasszállító repülője Moszkva közelében

Tesztrepülés közben lezuhant egy Szuhoj utasszállító repülőgép Moszkva közelében, a fedélzeten tartózkodó három fős személyzet sorsa egyelőre ismeretlen.