Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,41 Ft
Euró
393,10 Ft
Font
459,80 Ft
Bitcoin
66,901 $

Változás jöhet a kötelező testnevelésórák kapcsán

Csak egy szűk réteg lenne érintett, ám őket valószínűleg nehezen érintené a változás.

MTI Fotó: Sóki Tamás
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy új törvénymódosítási javaslat alapján a jövőben csak versenysportolók hagyhatnák majd ki a napi kötelező testnevelésórákat az iskolákban. A javaslat alapján tehát kiesnének a körből azok, akik iskolai sportkörben, vagy sportszervezetnél edzenek, vagy néptáncolnak.

Mint ismert, 10 évvel ezelőtt került bevezetésre az iskolákban a mindennapi mozgás, melynek keretében az iskola minden napján van egy kötelező testnevelésóra. A jelenlegi felállás szerint ez alól felmentést kaphatnak a tanulók, azok például, akik az iskola falain kívül is sportolnak. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Az RTL friss riportjában nyilatkozott az ügy kapcsán Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola igazgatója, aki megosztotta, hogy náluk is vannak olyan tanulók, akik versenyszerűen sportolnak, és élnek a lehetőséggel, hogy heti két testnevelési órán nincsenek bent.

Egy friss törvénymódosítási javaslat alapján azonban a jövőben már csak a versenysportolók válthatnak ki heti kettő testnevelésórát iskolán kívüli sporttal. Sőt, ők is csak akkor, ha az edzés egybeesik a testnevelési óra időpontjával. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a javaslatot elfogadják, úgy az iskolai sportkörök, sportszervezetek igazolását már nem lehet elfogadni, ahogyan a néptánccal sem lehet majd kiváltani a két órát.

A tervezet nem aratott osztatlan sikert: a Szülői Hang nevű szervezet petíciót indított, mert úgy látják, hogy a diákok túlterheltek, és az új feltételek mellett arra sem lesz lehetőségük, hogy például az utolsó, vagy első óraként megtartott testnevelési óra helyett pihenjenek. A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére azt közölte, hogy „a tanulók fittségi adatai a koronavírus-járvány alatt jelentősen romlottak… bár az eredmények újra elkezdtek javulni, nem érik el a járvány előtti szintet, ezért szükséges a beavatkozás”.