Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Jöhet a vénaszkenner a válogatott meccseken, Csányi a szurkolóktól várja a megoldást

Fotó: MTI/Illyés Tibor
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 27. - 19:39

Csányi Sándor MLSZ-elnök kifejtette, hogy nem tesz jót a szövetség presztízsének és anyagi helyzetének a sok zártkapus válogatott mérkőzés, ezért tenni szeretnének valamit ezek megelőzésére. 

Csányi Sándor elmondta, hogy az egy nagyon nehéz kérdés, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a magyarországi mérkőzések között kevesebb legyen a zárt kapus, mindamellett, hogy ez „hihetetlen presztízsveszteség az MLSZ-nek”, anyagilag is nagy kiesés, hiszen a büntetéseket leszámítva 200 millióra rúg a bevételkiesés egy ilyen alkalommal. 

Jelenleg nagyjából 100 eltiltott szurkoló van, akik nem vehetnek részt a válogatott mérkőzésein, ezeknek zöme az Anglia elleni hazai találkozó alkalmával szedte össze a büntetést. Feljelentéseket is tettek, de még ennél is tovább akar menni a szövetség, sokkal szigorúbb szabályok érkeznek. 

„Szigorítani kell a szabályokat. Döntés előtt állunk, nincs még végleges döntés, most dolgoznak rajta, de valószínű, a Ferencvárosnak a beléptetési gyakorlatát fogjuk átvenni a válogatott meccseken is, tehát vénaszkenner segíti a beazonosítást, és további kamerákat fogunk felszerelni”

– mondta el az elnök. 

Kifejtette, hogy mindenki az MLSZ-től várja a megoldást, azonban ő a szurkolóknak dobja a labdát, szerinte a nézők érdeke, hogy ne zártkapus meccsek legyenek, ráadásul több mint 99 százaléka nézőknek megfelelően viselkedik. 

„Van egy, kettő, három, négy, pár száz, aki nem megfelelően viselkedik, és miattuk a több mint 60 ezer néző nem tud a meccsekre kimenni. Akik nem tudnak kimenni, és rendesen viselkedtek, azok között ultrák is vannak, sőt, az ultrák zöme is úgy viselkedik, ahogy egy ultrának kell – támogatja a csapatát, szurkol, és még az bele is fér nekem, hogy fütyülnek, kiabálnak.”

„Tudomásul kell venni, hogy a rasszizmussal vagy a homofób cselekedetekkel kapcsolatban nulla tolerancia van. Minden más büntetésnél figyelembe lehet venni a FIFA-nál és az UEFA-nál, hogy a nézők hány százaléka volt aktív ezen cselekményben, mit tettek meg a rendezők, hogy ezt megakadályozzák, homofóbia és rasszizmus esetén azonban úgy indul a szabályozás, hogy ha a nézők közül egy vagy több ilyen cselekményt követ el, akkor kötelező szektort vagy stadiont bezárni, tehát a szabályok nem tesznek lehetővé mérlegelési lehetőséget a fegyelmi bizottság részére” – mondta az M4 Sportnak.

Elmondta, hogy nem tartja jónak a szabályozást, azonban van remény a változtatásra, és megpróbál tenni azért, hogy itt, mint más cselekményeknél vegyék figyelembe azokat a megelőző intézkedéseket, amelyeket az MLSZ vagy a rendőrség tett korábban Ezért „van némi remény a változásra, de ez nem mentesít attól, hogy a nézőtéren rendnek kell lenni.”

Azt is elmondta, hogy jó lenne leülni a szurkolói csoportok vezetőivel is beszélni, de „nincs olyan vezető csoport a szurkolók között, amely reprezentálná a teljes ultraszektort, tehát nagyon nehéz egyeztetni.”

Csányi Sándor hozzátette, hogy bár nem szabálysértés, de az UEFA nagyon nem nézi jó szemmel a fekete pólót, amelyet azért hordanak a szurkolók, hogy egy „fekete masszává” álljanak össze, ezzel egységesebbnek és „egyformának” tűnjenek, ugyanis az UEFA-ál és a FIFA-nál is korábbi történelmi eseményekkel hozzák kapcsolatba. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.