Vadonatúj iMaceket, iPadeket és lila iPhone-okat mutatott be az Apple

Apple
not image

Kulcsár Péter

2021. április 20. - 22:58

A Spring Loaded online esemény keretében felfedte a cupertinói techóriás, milyen újdonságokra számíthatunk májusban a cég részéről.

Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook a közel egyórás show kezdetén bejelentette, hogy április 30-tól kezdődően előrendelhetőek az iPhone 12 és iPhone 12 mini készülékek lila színben is, ezen kívül bemutatásra kerültek a régóta pletykált AirTag kütyük is.

Ezek az apró eszközök úgy néznek ki, mintha gombok lennének, segítségükkel pedig megtalálhatjuk elveszített vagy elhagyott tárgyainkat, hiszen szinte bármire ráfüggeszthetjük őket, legyen szó éppen kulcstartóról, esetleg háziállatunk nyakörvéről. Az új kütyü indulóára 29 dollár lesz, míg négy darab vásárlása esetén 99 dollárért miénk lehetnek a gombocskák.

A cupertinóiak régóta várt újítása is megjelent a show-n, lehullott a lepel ugyanis az Apple saját, M1 chipjével felszerelt iMacjeiről, amelyek 24 hüvelykes kijelzőt kaptak, és sokkal gyorsabbak lesznek, mint a jelenleg kapható változataik. Hat hangszóró került az új iMacekbe, USB-C portból négy darabot, Thunderboltból pedig kettőt kapunk, míg a tápcsatlakozó adapterébe beépítettek egy Ethernet portot, így kényelmesen csatlakozhatunk a világhálóra.

Sokak számára nem volt meglepetés az iPad Pro-k érkezése sem, melyekről már hónapok óta rebesgették, hogy szívükben szintén az Apple saját fejlesztésű M1 lapkakészlete duruzsolhat. A 11 és 12,9 hüvelykes táblagépek ezentúl 40-szor gyorsabb grafikus teljesítményre lesznek képesek, mint elődjeik, míg a processzor sebessége 50 százalékkal combosabb lehet, mindezeken felül egész napos üzemidőt nyújthatnak a tabletek.

Ami a kijelzőt illeti, mini LED technológiával készített panelekkel látták el az új iPad Pro-kat, a 12,9 colos modellben 10 ezer LED dolgozik a precíz megjelenítésen a korábbi generációnál megszokott 72 darabhoz képest.

Az iPad Pro készülékekbe 5G is került, USB-C portjuk Thunderbolt támogatást kapott, tárhely szempontjából pedig 2 TB-ig turbózhatjuk fel a gépet. A 11 colos modell kezdőára 800 dollár, a 12,9 hüvelykes táblagépé 1 100 dollár lesz, az 5G-s verzióért 200 dollár felárat számol fel az Apple.