Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Vádat emeltek a tömegmészárlást tervezett miskolci fiatalkorú ellen

A büntetlen előéletű, letartóztatásban lévő fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést is indítványoztak.

Fotó: MTI/Katona Tibor
Bűnügy

Koós Alexandra

Szerkesztő

A rendelkezésre álló információk szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen emberölés előkészületének bűntette miatt, aki azt tervezte, hogy korábbi általános iskolájában, vagy a középiskolájában tömegmészárlással járó iskolai lövöldözést fog végrehajtani.

A vádirat szerint a miskolci fiú 2022 ősze és 2023 januárja között rendszeresen arról beszélt osztálytársának, hogy lövöldözne egy iskolában, vagy repülőtéren, olyan helyszíneken, ahol sok ember tartózkodik. Mint fogalmazott, cselekményét azért szeretné elkövetni, mert a társadalom nem érti meg őt, ezért az embereknek traumát akar okozni. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

A tömegmészárlással járó lövöldözést volt általános iskolájában, illetőleg az aktuális középiskolájában tervezte végrehajtani, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna. Előkészületként az oktatási intézményekben videófelvételeket készített, s az interneten keresgélve próbált rájönni, hogyan juthatna legálisan vagy illegálisan fegyverhez.

Ha pedig ezt nem sikerülne megvalósítani, annak kapcsán is olvasgatott, hogy házilag hogyan tudna lőfegyvert vagy bombát előállítani. Mindemellett közösségi oldalakon folytatott beszélgetéseket arról, milyen ruházatot fog használni, hogyan hatol be az osztálytermekbe, s minimum húsz, akár ötven diákot megölne – áll a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

2023 márciusában rendszeresen rákeresett olyan internetes platformokra, ahol iskolai lövöldözésekről olvasott, cselekménye befejeztével öngyilkos akart lenni, vagy a rendőrökkel lövette volna agyon magát. Az ügyészség a büntetlen előéletű, letartóztatásban lévő fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelést indítványozott – írják az ugyeszseg.hu oldalán megjelent sajtóközleményben.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.