Vádat emeltek a férfi ellen, aki 5 ember halálát okozta egy új-zélandi hostelben

Fotó: MTI/EPA/AAP/Masanori Udagawa
Ausztrália és Óceánia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az új-zélandi rendőrség azzal vádolja a férfit, hogy ő okozta azt a tüzet egy hostelben, melynek következtében 5 ember életét vesztette.

A CNA jelentése szerint az új-zélandi rendőrség csütörtökön számolt be arról, hogy vádat emeltek egy férfi ellen gyilkosság miatt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a múlt hónapban tüzet gyújtott egy hostelben, Wellingtonban.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A rendőrség közlése szerint a 48 éves férfi két gyújtogatás miatt már előzetes letartóztatásban van, most pedig gyilkossági váddal is szembesül, miután a hatóságok gyanúja szerint ő gyújtogatott a hostelben, melynek következtében 5 ember életét vesztette.

A lángok két hete csaptak fel a négyemeletes, 92 szobás Loafers Lodge szállóban, Wellington belvárosában, s 5 férfi vesztette életét a tűzben. Dion Bennett felügyelő, Wellington körzetparancsnoka elmondta, már értesítették az áldozatok családjait.

A gyanúsított, akit ideiglenes bírósági elhallgatási határozat értelmében egyelőre nem lehet nyilvánosan megnevezni, május 19-én jelent meg a bíróságon, miután megvádolták, hogy tüzet gyújtott a hostelben egy kanapén, majd pár órával később magát az épületet is felgyújtotta.

A súlyos vádak ellenére a férfi nem tett hivatalos vallomást. A rendőrség megosztotta, olyan súlyos károk keletkeztek az épületben a tűz miatt, hogy két hétig tartott az épület átvizsgálása.

A tűz az egész országot sokkolta, Chris Hipkins miniszterelnök pedig „abszolút tragédiának” nevezte a történteket, s azt ígérte, alaposan kivizsgálják a halálos tűzesetet. Úgy tudni, néhány túlélő az éjszaka közepén a sűrű füst közepette sikeresen kimenekült az épületből, míg másokat a tűzoltók mentettek ki a tetőről.