Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Egy hónapra befagyasztják az üzemanyagárakat Horvátországban

Fotó: Unsplash/Alberto Barbarisi
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Sokan Bosznia-Hercegovinába járnak át tankolni, és ha már ott vannak, be is vásárolnak, meg is ebédelnek.

Horvátország kormánya legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az üzemanyagárakat 30 napra befagyasztja az országban. A Napi.hu beszámolója szerint egyrészt nem szeretnék, hogy a jelentős áremelkedésen átesett benzin és gázolaj visszafogja a gazdasági növekedést, másrészt így vennék elejét annak, hogy a horvátok külföldre – például Bosznia-Hercegovinába – járjanak át tankolni. 

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A döntés értelmében a benzin ára 11, a gázolajé 11,1 kuna lesz Horvátországban 30 napon keresztül, vagyis átszámolva körülbelül 530 és 534 forint, ami még így is magasabb összeg, mint amennyit a magyar benzinkutakon fizetnek a sofőrök. A héten a lap szerint a benzin mér 11,99 kunába, vagyis 577 forintba került, míg a gázolajért 11,66 kunát, vagyis 561 forintot kellett fizetni literenként.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint Andrej Plenkovic miniszterelnök a kabinet ülésén beszélt arról, hogy mik a döntés okai, így arról is, hogy a kormány nem szeretné, hogy a drága üzemanyag visszafogja a gazdasági növekedést. Horvátország tavaly 8,4 százalékos visszaesést tapasztalt, idén 8,5 százalékos növekedést várnak. 

A lap a Dubrovnik Times-ra hivatkozva azt írja, hogy az már most érezhető, hogy megemelkedett a forgalom Bosznia-Hercegovina benzinkútjain. Bár az olajárak emelkedése miatt ott is drágultak az üzemanyagok, még így is olcsóbbak, mint Horvátországban. A horvát árakhoz képest 2,5 kunát spórolhatnak literenként azok, akik a határt átlépve tankolnak inkább.

Az sem elhanyagolható, hogy az “üzemanyag-turizmusból” nem csak a horvát benzinkutak jönnek ki rosszul, hiszen sokan, ha már úgyis ott vannak, be is vásárolnak Bosznia-Hercegovinában, vagy éppen betérnek egy-egy vendéglőbe, amellyel nyilvánvalóan nem a hazai, hanem a szomszédos ország gazdaságát erősítik.