Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Hivatalos: 2024-től csak USB-C-s töltőkkel értékesíthetők az okostelefonok

Fotó: Unsplash/Lucian Alexe

Szabó Kata

2022. október 4. - 16:00

Bár az Apple nagyon sokáig ellenezte a törvényjavaslatot, végül úgy tűnik, hogy kénytelen lesz USB-C csatlakozókra váltani az iPhone-okon.

Egy ideje heves viták zajlanak arról, hogy van-e értelme különböző szabványú töltőkkel elárasztani a piacot, mondván azok csak kellemetlenséget okoznak a felhasználóknak, nem beszélve arról, hogy egy új készülékre történő váltáskor ezen töltők sok esetben a szemetesben végzik.

Az Európai Parlament azonban ma megadta a zöld jelzést, így az EU-ban az összes kis-és közepes méretű hordozható elektronikus eszköz, legyen az mobiltelefon, táblagép vagy valamilyen egyéb kézi konzol, a jövőben csak C-típusú USB csatlakozóval kerülhet értékesítésre.

A képviselők strasbourgi szavazásának értelmében 2024 őszétől már csak az USB-C lesz az egyetlen elfogadott töltő az EU-ban, így bármennyire is ellenkezett az Apple, végül a kaliforniai gyártónak is át kell állnia az androidos készülék által már régóta használt szabványra, amely egyébként nem teljesen idegen számukra, hiszen többek között egyes MacBook modelleket is USB-C-vel értékesítenek már.

“Nagy nap ez a fogyasztóknak, és nagy nap a környezetünknek”, mondta Alex Saliba, a törvényjavaslatot benyújtó máltai képviselő. A javaslatot egyébként 602 igen szavazattal, 13 nem ellenében és 8 tartózkodás mellett fogadták el az Európai Parlament plenáris üléstermében.

Fontos megemlíteni, hogy ugyanezen intézkedés 2026 elejétől a laptopokra is vonatkozik majd, és ezen a területen már nem csak az Apple lesz az egyetlen olyan jelentős piaci szereplő, amelynek lépnie kell az ügyben.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.