Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

USA: újabb lehetséges törökországi terrortámadásokra figyelmeztetnek

Fotó: A stockholmi Korán-égetés ellen tüntető emberek a pakisztáni Karacsiban 2023. január 29-én. Előző héten Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője az Ankarával Svédország NATO-belépéséről folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. MTI/EPA/Sahzaib Akber
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A „megtorló intézkedések” célpontja a nyugatiak által látogatott területek, vagyis a város Beyoglu, Galata, Taksim és Istiklal negyedei lehetnek.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége hétfőn lehetséges támadásokra figyelmeztette az amerikaiakat, amely állításuk szerint az isztambuli templomok, zsinagógák és diplomáciai képviseletek ellen irányulhat.

Ez négy napon belül a második ilyen figyelmeztetés volt, mondván, a terroristák arra készülhetnek, hogy megtorolják, amiért korábban több olyan incidens is történt, amelynek során egyes csoportok a Koránt égették Európában.

Elmondásuk szerint a „megtorló intézkedések” célpontja a nyugatiak által látogatott területek lehetnek, vagyis a város Beyoglu, Galata, Taksim és Istiklal negyedei, ezért a török hatóságok is vizsgálják az ügyet.

Pénteken az Egyesült Államok, Németország, Franciaország és Olaszország ankarai nagykövetsége is biztonsági riasztást adott ki, kiemelve, hogy a svédországi, hollandiai és dániai Korán-égetések után a terroristák azt tervezhetik, hogy valamiképp visszavágnak.

A Reuters beszámolója szerint Törökország szombaton arra figyelmeztette állampolgárait, hogy „lehetséges iszlamofób, idegengyűlölő és rasszista támadásokat” hajthatnak végre az Egyesült Államokban és Európában.