Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Az Egyesült Államokban illegálisnak nyilvánították az AI által generált hangokat a robothívásokban

Ezzel az államok egy új eszközt kaptak a hívások mögött álló csalók üldözésére.

Fotó: Unsplash/Jae Park
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CBS News értesülései szerint az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) csütörtökön illegálisnak nyilvánította a mesterséges intelligencia által működő hangklónozó technológia használatát a robothívásokban. A döntés alapján a határozat azonnal hatályba lép.

Az FCC azért lépett ilyen gyorsan az ügyben, mert az utóbbi időkben látványosan megugrott az ilyen hívások száma, mivel a technológia lehetővé teszi, hogy az embereket hírességek, politikai jelöltek vagy akár közeli családtagok hangját utánzó felvételekkel megtévesszék. Jessica Rosenworcel, az FCC elnöke a döntés kapcsán rámutatott: Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

„Rossz emberek mesterséges intelligencia által generált hangokat használnak kéretlen robothívásokban, hogy kiszolgáltatott családtagokat zsaroljanak, hírességeket utánozzanak és félretájékoztassák a szavazókat. Az állami főügyészeknek mostantól új eszközeik lesznek az ilyen csalások visszaszorítására és a nyilvánosság védelmének biztosítására a csalásokkal és félretájékoztatással szemben.”

Az FCC intézkedése a múlt hónapban, a New Hampshire-i elnökválasztási előválasztás előtt történt incidenst követi, amikor is valaki robothívást kezdeményezett és rengeteg voksolót hívott fel Joe Biden elnöknek álcázva magát, arra buzdítva a szavazókat, hogy ne adják le szavazatukat. Ráadásul utólag az is kiderült, hogy akár 25 ezer ilyen hívásra is sor kerülhetett.

John Formella New Hampshire-i főügyész az ügy kapcsán kedden bejelentette, hogy az elnöknek hangzó, mesterséges intelligenciával generált hangfelvétel két texasi céghez köthető, s már megkezdődött ellenük a büntetőeljárás. A New Hampshire-i robothívás azonban csak a legutóbbi volt, mely nagy port kavart, s emiatt a 2024-es kampányciklus is kissé vitatottá vált.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.