Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Az USA-ban az erőszakos cselekmények ellenére is ragaszkodnak a fegyverviseléshez

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megugrott a fegyveres bűncselekmények száma az Egyesült Államokban, az ameriakiak még mindig ragaszkodnak az alkotmányban rögzített fegyverviselési jogukhoz.

A CNN jelentése szerint hiába ugrott meg a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben, sok amerikai még mindig ragaszkodik az alkotmányban rögzített fegyverviselési joghoz.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Noha sokan még mindig ragaszkodnak a fegyverviseléshez, az alkotmányban rögzített fegyverviselési jog kritikusai sokkal inkább úgy vélik, hogy ez a jog az élethez való jogot fenyegeti.

Az Egyesült Államok viszonya a fegyvertartáshoz egészen egyedülállónak minősül, és világviszonylatban is kiemelkedő, ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy ez a nagy szabadság több fegyveres bűncselekménnyel is jár.

Az amerikai fegyverhasználati kultúra sokban különbözik a világ többi részén alkalmazott gyakorlatoktól:

  • az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország ezen a világon, ahol a polgári fegyverek száma meghaladja az emberekét: 100 amerikaira 120 fegyver jut;
  • az USA-ban messze a legmagasabb a lőfegyverrel elkövetett emberölések aránya (a fejlett országokat tekintve): 100 ezer emberre vetítve ez az arány 4 – ami 18-szorosa a többi fejlett ország átlagának;
  • az Egyesült Államokban mindössze a világ teljes lakosságának 4 százaléka él, ám a 2019-ben lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok 44 százaléka az USA-ban történt;
  • végezetül pedig, nincs még egy olyan ország, ahol ilyen mértékű és gyakoriságú a tömeges lövöldözés, mint az Egyesült Államokban.