Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,93 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
467,79 Ft
Bitcoin
64,201 $

Ukrán tisztviselők: Oroszország kizárását kérik az ENSZ Biztonsági Tanácsából

Dmitro Kuleba szerint egyre inkább kétséges, Moszkvának „mivé kellene válnia ahhoz, hogy ne jelentsen veszélyt a békére és biztonságra nézve”.

...svg content...Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Független Államok Közösségét (FÁK) alkotó országok vezetőivel tartott informális csúcstalálkozón Szentpéterváron 2022. december 26-án. MTI/AP/Szputnyik/Alexey Danichev
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hírek szerint egyes ukrán tisztviselők Moszkva kizárását kérik az ENSZ Biztonsági Tanácsából, ugyanis az állandó tag státusszal rendelkező országok (köztük Kína, az USA, Nagy-Britannia és Franciaország) bármilyen szavazást megvétózhatnak.

Ez azt jelenti, hogy Oroszország képes volt megakadályozni az invázióját elítélő szavazásokat, valamint azt a határozatot, amely érvénytelennek nevezte volna az ukrajnai megyékben tartott népszavazásokat – írta a Sky News. Soron kívül 1500 tonna olajjal borult fel egy tankerhajó a Fülöp-szigeteken

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tegnap arról nyilatkozott, miszerint a mai nap folyamán hivatalosan ismertetni fogják az erre vonatkozó álláspontjukat, majd hozzátette, hogy Kijev szövetségesei felvetették Moszkva denuklearizációjának lehetőségét is.

„Egy nagyon egyszerű kérdésünk van: Oroszországnak megvan-e a joga ahhoz, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának, vagy úgy általában a világszervezet állandó tagja maradhasson?”

– mondta.

Állítása szerint egyre inkább kétséges, Moszkvának „mivé kellene válnia ahhoz, hogy ne jelentsen veszélyt a békére és biztonságra nézve”, bár egyelőre nem tudni, hogyan lehetne ezt megvalósítani, hiszen Oroszország állandó tag, emellett akár az eltávolítására irányuló indítványt is megvétózhatja.

Szlovákia válaszlépésekkel fenyegette meg Ukrajnát az olajszállítás blokkolása miatt

A szlovák vezetés élesen bírálta Ukrajnát az orosz Lukoil olajszállításainak blokkolása miatt, válaszlépéseket helyezve kilátásba.