Újrahasznosított szennyvíz jelentheti az afrikai erdők jövőjét

not image

Takács Petra

2020. január 4. - 14:45

Minden létező megoldással igyekeznek felvenni a harcot az elsivatagosodás ellen, amely egyre nagyobb problémát jelent a világban.

A globális klímaváltozás következtében egyre csak nő az átlaghőmérséklet a világban, ami túl azon, hogy több állat- és növénypopuláció jövőjét fenyegeti, az erdőket is megtépázza, aminek pedig már emberre gyakorolt hatásai is vannak.

Egyes országokban, így Egyiptomban is különösen nagy problémát okoz az elsivatagosodás jelensége, már csak azért is, mert az ország 96 százaléka már jelenleg is sivatagnak tekinthető, így kulcsfontosságú lenne számukra a fennmaradó négy százalék megőrzése.

Ennek érdekében 2007-ben elindították a Nagy Zöld Fal projektet, melynek részeként egy mesterségesen létrehozott erdőt telepítettek, ami a Seapum nevet viseli. Ez egyébként a leggazdagabb erdő Egyiptom 36 földterületéből, így nem csoda, hogy a megőrzésével kapcsolatban is komoly fejtörések mentek.

Az erdőt ugyanis öntözni kell, esővízre pedig nem igazán számíthatnak, ezért úgy döntöttek, hogy a lakosság által termelt, majd oxigénnel dúsított tartályban megtisztított szennyvizet vezetik használják fel öntözésre. Az elképzelés működőképesnek tűnik, ezért a projekt megalkotói már újabb területek visszaerdősítésén gondolkodnak, és attól sem zárkóznak el, hogy megoldásuk más országokban is felhasználásra kerüljenek.

A terveknek persze itt még nincs vége, hiszen egyiptomi tudósok a rengeteg kutatás után arra a következtetésre jutottak, hogy az ország erdőtelepítéssel kapcsolatos szennyvízpotenciálja 1.6 millió hektár sivatagos varázsolhat újra erdővé vagy olyan szántóvá, amely akár gazdaságilag is életképes lehet.