Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,784 $

Pozitív eredményeket hozott a műanyagtermékek tiltása, de még van min javítani

Jelentős eredményeket hozott a műanyag termékek tavalyi betiltása – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila.

...svg content...Twenty20
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Tavaly július 1-je óta tilos forgalomba hozni Magyarországon bizonyos egyszer használatos műanyag termékeket. A jogszabály ugyanakkor úgy szól, hogy amit a határidőig forgalomba hozott a gyártó vagy az importőr, azt a kereskedő még forgalmazhatja, tehát a tiltólistán lévő termékek készletei használhatók 2021. július 1-je után is – írta a Magyar Nemzet.

Steiner Attila közölte, volt, ahol nagyon gyorsan elfogytak a készletek, másutt tovább kitartott a felhalmozott tartalék. Az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy a tiltólistára került egyszer használatos műanyagtermékek mostanra a legtöbb helyen kifutottak. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

A koronavírus-járvány során azt tapasztalták, hogy a kereskedőknek nagyon gyorsan sikerült alkalmazkodniuk a szigorításhoz. Talán a boltok esetében a legszembetűnőbb a változás, mert a pénztáraknál nem is nagyon találni már műanyag zacskókat. Amelyek maradtak, azok komposztálhatók vagy lebomlanak, és főleg a papíralapú tasakok terjedtek el. A szigorítás tehát bevált – tette hozzá az államtitkár.

A cégek más területen is jól alkalmazkodtak a változtatáshoz. A vendéglátásban ma már papírból készült tányérokat és fából gyártott evőeszközöket adnak. Az átmenet itt is zökkenőmentes volt.

„Fontos kiemelni: az online felmérés során adott visszajelzések arról árulkodnak, hogy az emberek egyetértenek a szigorításokkal. Úgy látjuk, hogy az érintettek közül mindenki megtalálta az alternatív megoldást. Ezek mind azt igazolják, hogy jó és előremutató döntést hoztunk” – hangoztatta az államtitkár.

Steiner Attila ismertette, hogy az európai uniós szabályozással összhangban még tavaly július 1-jén hatályba léptek jelölési kötelezettségek is. A gyártóknak, kereskedőknek hangsúlyosabban kell tájékoztatniuk a vásárlókat a műanyag termékek környezetvédelmi hatásairól, hulladékgazdálkodási jellemzőiről.

Ehhez társul idén január elsejétől egy regisztrációs rendszer, melynek segítségével követni lehet a kötelezettségek betartását. Az államtitkár szerint nagyon fontos alternatív megoldásokat kidolgozni. A kormány a technológiaváltás támogatására tavaly 10 milliárd forint pályázati keretet különített el, amelyből 8,8 milliárdra érkezett be előminősítési kérelem 53 cégtől.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.