Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Újfajta koronavírust fedezhettek fel a tudósok, mely embereket is megfertőzhetett már

Szögesdrótkerítéssel lezárt lakóházak Kuala Lumpurban 2020. április 29-én. A környéken lévő utcákat azt követően kerítették be szögesdróttal, hogy 69 itt élő embernél koronavírus-fertőzést mutattak ki. MTI/EPA/Ahmed Juszni
not image

Nagy Noel

2021. május 21. - 21:35

Egy eddig ismeretlen, kutyákban kialakult koronavírust fedezhettek fel a tudósok, mely még 2017-18-ban okozhatott több tüdőgyulladásos esetet Malajziában.

A Clinical Infectious Diseases nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók megtalálhatták a nyolcadik olyan koronavírust, mely képes embereket is megfertőzni – írja a Reuters. A jelenlegi kutatások szerint egy olyan koronavírusról lehet szó, mely feltehetően kutyákról terjedt át emberre.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

A CCoV-HuPn-2018 nevet kapó vírustörzs ugyanis karakterisztikáiban nagyon hasonlít olyan koronavírusokra, melyek elsősorban macskákat és sertéseket fertőznek, de a leginkább egy olyan törzsre hasonlít, ami gyakran kutyákban fordul elő.

Az újonnan felfedezett koronavírus esetében viszont az a fontos különbség, hogy van benne egy genetikai mutáció vagy törlődés, amely nem található meg egy kutya-koronavírusban sem, azonban megtalálható az olyan emberi vírustörzsekben, mint a SARS-CoV vagy a SARS-CoV-2, mely utóbbi felelős a mostani járványért.

A tanulmányt elkészítő kutatók összesen 301 beteget vizsgáltak a Malajzia keleti részén található Sarawak állam kórházaiban, akik tüdőgyulladás miatt kerültek szakorvosi megfigyelés alá. Róluk mintákat vettek, hogy leellenőrizzék megbetegedésük okát.

A 301-ből ugyan csak nyolc esetben, de pozitív lett az eredmény a CCoV-HuPn-2018 koronavírusra, elsősorban öt éven aluli gyermekek esetében. A kutatók ugyanakkor kiemelték: egyelőre még nem tudni biztosan, hogy az új koronavírus okozhatta-e a tüdőgyulladást, az is lehet, hogy csak jelen volt a szervezetükben a vírus, de nem az okozta a megbetegedést.

A tanulmány szerzői azt is kiemelték, hogy további kutatásokra lesz szükség a vírustörzs veszélyességének megállapításához, például annak vizsgálata is szükséges, hogy ez a koronavírus mennyire tud terjedni emberek között.

Jelenleg hét ismert koronavírus van, amely képes az embert megbetegíteni, ezek közül négy olyan van, amely egyszerű megfázást okoz. Három koronavírus azonban súlyos megbetegedés okozására, epidémiák és pandémiák kirobbantására képes, ilyen volt a SARS, a MERS és a mostani SARS-CoV-2.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.