Clouds
21 Budapest
Dollár
359,84 Ft
Euró
391,08 Ft
Font
446,05 Ft
Bitcoin
23,736 $

Újabb városban rendelnek el dohányzási tilalmat 2023-tól

Fotó: Pexels / Illusztráció
Észak-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyre több helyen hoznak dohányzással kapcsolatos intézkedéseket, amelyek be nem tartása súlyos pénzbüntetést vonhat maga után.

Január 1-től a cigaretta, a pipadohány és minden más termék használata tilos Miami Beach nyilvános strandjain és parkjaiban.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A floridai tengerparti turizmus alfája és omegájaként ismert Miami is csatlakozik ahhoz a globális trendhez, amely 2023. január 1-jétől betiltja a dohányzást olyan helyeken, mint a strandok és a parkok, számolt be róla a CBS News.

A szigetváros és Florida állam más tengerparti városai már évek óta szerették volna betiltani a dohányzást a strandon, ám egy állami törvény eddig megakadályozta őket ebben. Ron DeSantis floridai kormányzó azonban tavaly júniusban aláírta a törvényt, amely az egyes önkormányzatok kezébe adja a döntést, hogy mely területeken szüntessék be a dohányzást, ez pedig megnyitotta az utat a dohányzásellenes aktivisták előtt, akik nyolc éve küzdöttek a 202. január 1-től hatályba lépő törvényért.

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a törvény állami szinten mentesíti a filter nélküli cigarettát, ami az aktivisták szerint a floridai kongresszus azon tagjainak érdekeit szolgálja, akik vagy kötődnek valamely szivargyárhoz, vagy pedig ők maguk is szívesen szivaroznak.

Azokat, akik a törvény hatályba lépését követően dohányzáson kapnak a tiltott területeken, első körben 100 dollár büntetéssel sújtják majd, a második alkalommal az összeg már 200 dollárra emelkedik, míg a harmadik alkalom 300 dolláros büntetést és akár 60 napos elzárást is magával vonhat.

Amennyiben a törvényt betartják az emberek, Miami Beachen sem lesz többé cigarettacsikk vagy szűrő a homokban, ezzel pedig Kalifornia és Hawaii strandjainak mintáját követnék, ahol már régóta tilos a dohányzás a strandokon és a parkokban.