Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,15 Ft
Euró
384,16 Ft
Font
451,28 Ft
Bitcoin
67,810 $

Újabb részletek derültek ki a kötelező akciók ügyében

A követelmények több mint 300 céget érintenek, így több ezer boltra is érvényes lehet a szabály, bár az kétségtelen, hogy némi pontosításra még szükség van.

...svg content...Fotó: Hatósági áras búzafinomliszt a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. február 1-jén. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Korábban beszámoltunk róla, hogy a kormány úgy döntött, akciók meghirdetésére kötelezi a nagy áruházakat, s ennek részeként a szabályozás keretében az alapvető élelmiszereknek hozzávetőleg 20 kategóriába kell majd besorolódniuk.

Most pedig újabb információk érkeztek, ugyanis a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium bejelentette, hogy kidolgozta a részletszabályokat, a tervezet társadalmi egyeztetése pedig hamarosan megkezdődik – írta a Portfolio. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

A GFM-közleményében ismertetett kritérium szerint a kötelező akciózás a TEÁOR szerinti „4711 – Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem” megjelöléssel feltüntetett tevékenységet folytató azon kereskedőkre vonatkozik, amelyek 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot.

Az gyanítható volt, hogy mindez a Lidlre, a Sparra, a Tescóra, az Auchanra, a Pennyre és az Aldira is érvényes lesz, mivel az érintett cégek árbevétele bőven a százmilliárdos nagyságrendben volt két éve, de az újdonság, hogy mások is beleesnek ebbe a kritériumba.

Így a franchise-rendszerben működő magyar hálózatok egysége is, vagyis a Coop, a CBA/Príma és a Reál üzleteinek egy jelentős része, s az Opten adatai alapján ez összesen 2941 gazdasági szereplőre vonatkozhat, bár tény, hogy még pontosításra is szükség van a kormánytól ennek kapcsán.

Mert anélkül jelenleg úgy néz ki, hogy a szabály egyéni vállalkozókra (pl. kis, saját pékségek, zöldséges-üzletek, stb.) is érvényes lehet, ugyanis nem tudni, hogy főtevékenységként vagy mellékes tevékenységi körként is nézik-e az élelmiszer-kiskereskedelmi TEÁOR-kódot.

Az viszont egyértelműen le van írva, hogy a rendelet hatálya a „csomagküldő kereskedelemre is kiterjed”, ami minden bizonnyal a Kifli.hu-hoz és a Wolt Market-hez hasonló, házhozszállítással foglalkozó szereplőket jelenti, nem beszélve azon vállalkozásokról, amelyek még itt szóba jöhetnek.

Megint besült Észak-Korea kémműholdjának fellövése, felrobbant a rakéta

Nem sokkal azután, hogy Észak-Korea fellőtte a következő kémműholdját, újabb gondok akadtak vele.