Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Újabb mélyponton az újszülöttek száma Japánban, zsinórban a nyolcadik éve

Zsinórban a nyolcadik éve csökken meredeken az újszülöttek száma Japánban, miközben a házasságok száma is látványos csökkenésnek indult.

Fotó: Unsplash/Suke Tran
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A japán kormány kedden közzétett adataiból derült ki, hogy az országban 2023-ban új mélypontra csökkent az újszülöttek száma, ráadásul a csökkenő tendencia immáron nyolcadik éve tart. A hivatalos adatok szerint a tavaly Japánban született 758 631 csecsemő 5,1 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Sőt, ez a legalacsonyabb születésszám a statisztikai feljegyzések 1899-es kezdete óta.

Mindeközben más területen is látványos visszaesés történt: a házasságkötések száma 5,9 százalékkal 489 281 párra csökkent, 90 év óta először esett félmillió alá. A friss felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy sok fiatalabb japán ódzkodik a házasságkötéstől és a családalapítástól is elsősorban a kilátástalan munkahelyi kilátások és a magas megélhetési költségek miatt. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

Mindeközben a japán fiatalokat egyre inkább elriasztja, hogy a megélhetési költségek jóval gyorsabb ütemben növekednek, mint a fizetések, ez pedig nem összeegyeztethető azzal, hogy mindkét szülő dolgozzon a gyermek mellett. Sőt, felmérések szerint a síró csecsemőket és a kint játszó gyerekeket egyre inkább zavarónak tartják, és sok fiatal szülő azt mondja, hogy gyakran elszigeteltnek érzi magát.

Yoshimasa Hayashi kabinetfőtitkár kedden újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a születések számának folyamatos csökkenése „kritikus állapotba” került, s egy meglepően vészjósló forgatókönyvet vázolt fel az újságíróknak, mondván:

„A következő körülbelül hat év és a 2030-as évek közötti időszak, amikor a fiatalabb népesség rohamosan csökkenni kezd, lesz az utolsó esélyünk arra, hogy megfordítsuk a tendenciát. Nincs vesztegetni való időnk.”