Újabb extra kötődhet a védettségi igazolványhoz

MTVA/Bizományosi: Róka László
not image

Kornis Vivien

2021.május.13 - 20:46

Ha igazoltan fertőzött személlyel kerültünk kapcsolatba, de már megkaptuk a védettségi igazolványt, nem kell karanténba vonulnunk.

Mentesül a karantén alól az a védőoltásban részesített személy, aki a védettségi igazolvány átvételének időpontját követően került szoros kontaktusba az igazolt fertőzöttel

– olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendjében, melyet egy orvos küldött el a hvg.hu-nak. 

Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a hivatalos orvosi szakvélemények alapján a koronavírus elleni védőoltás első dózisa még nem nyújt védettséget, a vakcina felvételétől számított néhány napon belül, ha megérkezett a védettségi igazolvány, mentesül a karantén alól az, aki szoros kontaktusba került olyan személlyel, aki igazoltan fertőzött.

A két dózisú koronavírus elleni védőoltások által elérhető legmagasabb fokú védelem kialakulásához a második adag vakcina felvétele is szükséges, és ezután még további két hétnek el kell telnie, de az egydózisú oltóanyagok esetében sem alakul ki rögtön a védettség. A korábbi eljárásrend a második dózis oltóanyag beadásától származtatta a védettségi idő kezdetét.