Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,82 Ft
Euró
395,65 Ft
Font
468,49 Ft
Bitcoin
66,557 $

Újabb dunai árhullám várható a jövő héten

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Duna felső vízgyűjtőjén lehullott jelentős mennyiségű csapadék következtében újabb árhullámra kell számítani a Dunán.

...svg content...Fotó: A drónnal készült képen a mezőny a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny negyedik, Budapest - Etyek szakaszán Budapesten, a Lánchídon 2024. május 11-én. MTI/Máthé Zoltán
Belföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt napokban a Duna felső vízgyűjtőjén területi átlagban 70-80 milliméter eső esett, a meteorológiai előrejelzések szerint pedig a következő három napban további 46-60 milliméter csapadékra lehet számítani. Az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőin is rendkívül sok eső hullott.

A szombati modellek alapján a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcsnál a jövő hét második felében a vízállás megközelítheti a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét.
Budapesten a jövő hét végére várható a tetőzés, valószínűleg még az elsőfokú készültségi szint alatt, de azt megközelítő vízállással.

Az OVF szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, naponta több modellfuttatást végeznek. Amennyiben a szombati előrejelzések beigazolódnak, a jövő hét elején megkezdheti munkáját az Országos Műszaki Irányító Törzs, és döntés születhet arról, hol lesz szükség műszaki segítségre.

A Dunán kívül több kisebb folyón, így a Rábán, a Dráván és a Tarnán is jelentős vízszintemelkedésre és árhullámok levonulására lehet számítani a következő napokban. A helyi csapadékviszonyok és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat, ezért a vízügyi szakemberek – ahol szükséges – már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el, írja az MTI.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.