Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Új LMBTQ-ellenes törvényt fogadtak el Ghánában

Hónapokig tartó vita után mégis elfogadták az erősen vitatott új törvényt.

Fotó: EPA/MINASSE WONDU HAILU
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Hónapokon át tartó vita után a ghánai parlament elfogadta azt a vitatott új LMBTQ-ellenes törvényt, mely illegálissá teheti a nyugat-afrikai országban, hogy valaki az LMBTQ-közösség tagjaként identifikálja magát. Az „Emberi szexuális jogok és családi értékek törvénye” elnevezésű törvényjavaslatot szerdán egyhangú szavazással fogadták el a törvényhozók.

A törvényjavaslat szövege szerint az új szabályozás célja „a megfelelő emberi szexuális jogok és a ghánai családi értékek biztosítása”. Már csak Nana Akufo-Addo ghánai elnök aláírására van szükség a törvény hatályba lépéséhez. Amennyiben pedig aláírja, úgy akár három év börtönbüntetésre is ítélhetik azokat, akik „melegként, leszbikusként, biszexuálisként, transzneműként, pánszexuálisként, nem bináris, queer … vagy bármilyen más szexuális vagy nemi identitásként azonosítják magukat, mely ellentétes a férfi és a női kategóriáival”. Soron kívül Magasabb fokozatra emelték a terrorkészültséget Magyarországon

Azokat pedig, akiket „LMBTQ+ tevékenységek előmozdításában, szponzorálásában vagy támogatásában” bűnösnek találnak, szintén öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. A nyugat-afrikai országban az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatok már most is illegálisak, ezért a „bűncselekményért” pedig akár három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Noha Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa elítélte a törvényjavaslatot, s felszólította a ghánai kormányt, hogy ne fogadja el azt, kérése és aggályai süket fülekre találtak. Türk a törvényjavaslat elfogadására reagálva úgy fogalmazott:

„A törvényjavaslat kiszélesíti a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, transzszexuális és queer emberek elleni büntetőjogi szankciók körét, csupán azért, mert azok, akik. Azt kérem, hogy a törvényjavaslat ne emelkedjen törvényerőre. Sürgetem a ghánai kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy mindenki erőszak, megbélyegzés és megkülönböztetés nélkül élhessen, függetlenül szexuális irányultságától vagy nemi identitásától. A konszenzusos azonos nemű kapcsolatokat soha nem szabad kriminalizálni.”

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.