Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Íme az új lakossági állampapír, a Prémium Euró Magyar Állampapír

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Államadósság Kezelő Központ 2023. március 9-én új euró alapú lakossági állampapírt hirdet meg, Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által 2022. júniusában kibocsátott Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) 400 millió euró összegben meghirdetett mennyisége hamarosan elfogy, újabb sorozat már nem kerül meghirdetésre ebben a konstrukcióban.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A közlemény szerint a kivezetéssel egy időben az ÁKK 2023. március 9-én új euró alapú lakossági állampapírt hirdet meg, Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven, 250 millió euró keretösszegben, a 3 hónapos Euriborhoz kötött negyedéves kamatfizetéssel, évi 2,944% induló kamattal, amelyet az eurómegtakarításokkal rendelkező lakossági befektetők 2023. március 17-től vásárolhatnak meg kizárólag a Magyar Államkincstárnál.

A magyar állampapírpiacon, a népszerű, biztonságos, kamatadómentes lakossági magyar állampapírok portfóliójában a forint alapú konstrukciók mellett, a PEMÁP is megtalálható, mint euró alapú állampapír. Az elmúlt időszakban a lakosság megtakarítása egy részét PEMÁP-ba fektette, így ennek eredményeként, a meghirdetett 2028/Y sorozat 400 millió eurós keretösszege hamarosan elfogy, új sorozat pedig nem kerül már kibocsátásra ugyanezen kondíciókkal. A 2028/Y PEMÁP sorozatból 2023. március 16-án lehet utoljára vásárolni.

A kivezetéssel egy időben, az ÁKK a lakossági állampapírpiacon egy új, euró alapú magyar állampapírt, Euró Magyar Állampapír (EMÁP) néven vezet be, lehetőséget biztosítva ezzel az euróban megtakarítani szándékozó lakosság számára. A kamatadómentes EMÁP 3 éves, negyedéves kamatfizetésű, a 3 hónapos EURIBOR-hoz kötött, változó kamatozású, euróban denominált lakossági állampapír, amelynek induló kamata évi 2,944%. A 2026/U sorozatú EMÁP-ot 2023. március 17-től lehet megvásárolni.

A vagyoni koncentráció mérséklése érdekében, a Magyar Államkincstárra, mint forgalmazóra nézve értékesítési korlát kerül bevezetésre az EMÁP esetében is. A Magyar Államkincstár egy EMÁP sorozatból maximum 500 ezer euró együttes névértékű állampapír-sorozatot értékesíthet egy befektető számára. Az Euró Magyar Állampapírt továbbra is belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg kizárólag a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár online felületein.