Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Az új kivégzési módszer ellen harcol egy halálraítélt az Egyesült Államokban

Ő lenne az első, akit Alabama államban nitrogén-hipoxiával végeznek ki.

Fotó: Unsplash/Mockup Graphics A kép illusztráció.
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Independent jelentése szerint a nitrogén-hipoxiát eddig három amerikai állam engedélyezte kivégzési módszerként, noha még soha nem alkalmazták. A halálraítélt Kenneth Smith ügyvédjei pedig most azzal próbálnak érvelni, hogy nem szabadna az új módszer „tesztalanyaként” használni védencüket.

Az új kivégzési módszer, a nitrogén-hipoxia úgy okoz halált, hogy a foglyot arra kényszerítik, hogy csak nitrogént lélegezzen be, megfosztva őt az oxigéntől, végül pedig az oxigénhiányos állapottól életét veszti. Az alabamai hatóságok Kenneth Smith-t épp ezzel az új módszerrel kívánják kivégezni, csakhogy a rab és ügyvédei is harcolnak a döntés ellen. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Smith ügyvédei azzal érveltek, hogy az állam kevés információt hozott nyilvánosságra arról, hogyan működne a nitrogénes kivégzés, s úgy vélik, nem szabadna őt „kísérleti alanynak” használni. Noha a módszert már három államban is engedélyezték, eddig nem alkalmazták egyetlen kivégzésnél sem.

A nitrogén az emberek által belélegzett levegő 78 százalékát teszi ki, s megfelelő mennyiségű oxigénnel együtt belélegezve ártalmatlan, így a kivégzés során egy maszkot helyeznének az elítélt arcára, a levegőellátást pedig nitrogénnel helyettesítenék, egészen addig, míg a szíve meg nem áll.

A férfit Elizabeth Sennett 1988-as bérgyilkossága miatt ítélték el. Az ügyészek szerint Smith egyike volt annak a két férfinak, akiknek egyenként 1000 dollárt fizettek azért, hogy megöljék Sennettet a férje nevében, aki mélyen eladósodott, és a nő nevére kötött életbiztosítási összeget akarta megszerezni.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.