Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

Új fejlesztésű napelem mentheti meg a gyümölcsöket

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 27. - 05:07

A jelenlegi helyzetben abszolút szükség van az ehhez hasonló fejlesztésekre, hiszen nemcsak a növények fejlődéséhez, hanem a villamos energia termeléséhez is hozzájárulnak.

Egy londoni cég, a NextGen Nano megalkotott egy olyan átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Az új fejlesztésű napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül, a technológia célja pedig az, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny, nehézfémeket tartalmazó napelemeket, valamint fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.

Az Észak-Karolina Állami Egyetem (NCSU) és a NextGen Nano által végzett kísérleteknél speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak, a napfény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával pedig manipulálhatóvá válik a növények klorofilltartalma.

Ezt azt jelenti, hogy optimalizálni tudják a fejlődésüket, miközben villamos energiát termelnek, amellyel biztosítani tudják az üvegházban termesztéshez szükséges megvilágítást – derül ki a fruitveb.hu beszámolójából.

Az OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincs szignifikáns különbség, a jelenlegi energiaválság pedig rávilágított, mekkora szükség van az ehhez hasonló fejlesztésekre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.