Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,786 $

Faanyagokra szánt tűzálló bevonatot készítettek a szingapúri kutatók

A faanyag megvédéséhez készült bevonat egy átlátszó zseléhez hasonlít, amely szabad szemmel szinte alig látható, egyben rendkívül hatékony.

...svg content...Fotó: Unsplash
Technológia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) kutatói készítették el azt a különleges bevonatot, ami a faanyagra kerülve bizonyos mértékben tűzállóvá válik, s bár egyelőre még nem tökéletes, de már a mostani állapotában is elég jól használható.

A kutatók szerint az anyag nagy előnye, hogy nem krémszerű, sokkal inkább egy átlátszó zseléhez hasonlít, amely mindössze 0,075 mmm vastag, szabad szemmel szinte alig látható, ha pedig ki is gyullad a fa, amire felvitték, füst csak minimális mértékben fog keletkezni. Soron kívül Folyamatosan melegszik a Balaton vize, valahol már csaknem 23°C-os

Az Interesting Engineering beszámolója alapján sok épületben használnak tűzgátló festékkel bevont faanyagot, hogy megakadályozzák a tragédiákat, ám ez a megoldás nem a legjobb, ugyanis elvész tőle a fa természetessége, valamint esztétikailag sem a legszebb.

A szingapúri kutatók ötlete ehhez képest sokkal visszafogottabb, mivel a felkenés után alig látszik, emellett a fa természetességét sem rejti el, ám ami a legfontosabb, hogy rendkívül hatékony: a benne lévő vegyület a gyantával kölcsönhatásba lépve valamilyen szinten megvédi az anyagot a tűz káros hatásaitól.

A tesztelésről egy videó is készült, amelyen jól látható, hogy tűz esetén az anyag bevont része elszenesedik, ám ezt egyszerű eltávolítani: olyan könnyen le lehet kaparni, mintha csak egyfajta lerakódás képződött volna rajta.

Nagy különbséget jelent, hogy a fafelület ezután is használható marad, így a csapat most azon dolgozik, hogy a bevonatot miként lehetne boltban eladható termékké alakítani, hogy jó szolgálatot tegyen azokban az iparágakban, ahol bőven lenne rá kereslet.

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.