A túl sok maszkhasználat miatt sokaknak újra meg kell tanulniuk mosolyogni

Fotó: Unsplash
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A tanulóknak az órákon egy tükröt kell az arcuk elé tartani, majd az ujjaikkal nyújtani a szájuk oldalát.

Japánban már a covid előtt is sokan használtak maszkokat (pl. a szezonális betegségek és a szénanátha leküzdésére), de a pandémia alatt annyira megszokottá vált, hogy a legtöbben már nem is nagyon mutatkoznak nyilvánosan enélkül.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A dolog nem várt hatása az lett, hogy jó néhányan elfelejtették, hogyan is kellene élni az életet maszk nélkül, egy 20 éves lány például azt mondta, egy „mosolyoktató” szolgáltatásait vette igénybe nemrégiben, mert a koronavírus ideje alatt nem sokat használta az arcizmait.

Elmondása szerint az oktatója segít felkészülni a japán munkaerőpiacra való belépéshez, az órákon pedig egy tükröt kell az arca elé tartania, majd az ujjaival nyújtani a szája oldalát – derül ki az Origo beszámolójából.

Nagy a kereslet

Még meglepőbb, hogy a mosolyoktatás iránt hatalmas a kereslet, s az egyéni órák akár 7700 jenbe (19 ezer forint) is kerülhetnek. Egy felmérésből pedig az is kiderült, hogy a japánok 55%-a még mindig ugyanolyan gyakran visel maszkot, mint a covid idején, és mindössze 8% vált meg tőle teljesen.

A Sky News szerint egy oktató, Keiko Kawano arra utalt, miszerint a japán állampolgárok nem olyan mosolygósak, mint például a nyugati emberek, mivel szigetországként biztonságérzetük magasabb, a maszkok viselése miatt pedig még kevesebbet használják az arcizmaikat.

„Kulturálisan a mosoly azt jelzi, hogy nincs nálam fegyver, és én sem jelentek fenyegetést mások számára”

– magyarázta, hozzátéve, hogy a turisták visszatérése miatt is egyre inkább szükség van a munkájára.