Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

A tüdőrák ellen kezdtek el védőoltást fejleszteni az Egyesült Királyságban

A kutatók szerint a vakcina arra serkenti az immunrendszert, hogy elpusztítsa a rákos sejteket.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint kiderült, az Oxfordi Egyetem, a Francis Crick Intézet és a University College London tudósai egy LungVax nevű innovatív vakcinát fejlesztenek, amelyet a tüdőrák megelőzésére terveztek. A kétéves projekt jelentős, 1,7 millió fontos (kb. 2,1 millió dollár) támogatást kapott a laboratóriumi kutatásra és 3000 adag vakcina legyártására az oxfordi klinikai biogyártó létesítményben.

Az Index az Interesting Engineering cikkére hivatkozva azt írja, a LungVax a tüdőrákos sejtek egyedi jellemzőit veszi célba. Ezek a sejtek „vörös zászlós” fehérjéket, ún. neoantigéneket fejlesztenek, amelyek a sejt DNS-ében lévő rákkeltő mutációkból származnak. A vakcina pedig olyan DNS-szálat tartalmaz, amely az immunrendszert a neoantigének felismerésére neveli. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Ez arra serkenti az immunrendszert, hogy elpusztítsa az abnormális tüdősejteket, és így potenciálisan megállítsa a tüdőrákot, mielőtt az kialakulhatna – magyarázzák. A vakcinát később a magas kockázatú egyénekre irányuló kísérletekhez lehetne felhasználni, beleértve bizonyos korcsoportokat, akik dohányoznak, vagy akiknek a múltjában előfordult dohányzás.

A tüdőrák jelentős közegészségügyi válsághelyzetet jelent. Csak az Egyesült Királyságban évente körülbelül 48 500 új eset fordul elő, és 72%-uk a dohányzásnak tulajdonítható – emelik ki a cikkben. Mariam Jamal-Hanjani professzor, aki a LungVax klinikai vizsgálatát vezeti, felhívta a figyelmet: a tüdőrák 10 éves túlélési aránya rendkívül alacsony.

A LungVax-kutatás, a tüdő-egészségügyi vizsgálatokon keresztüli korai felismeréssel együtt, gyökeresen megváltoztathatja ezt a kilátást – tette hozzá a szakértő. Korábban azt is megírtuk, hogy dél-koreai tudósok új tanulmánya szerint sohasem késő leszokni a dohányzásról, annak ugyanis csak előnyei lehetnek.