Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Tudományos válasz született arra, miért rajonganak annyira a macskák a tonhalért

Mindez sokat segíthet a macskaeledel-gyártóknak is, hiszen így megfelelőbb ételeket készíthetnek doromboló házi kedvenceinknek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Biológiai magyarázatot találhattak a kutatók arra, miért szeretik annyira a macskák a tenger gyümölcseit, különösen a tonhalat (mindezt jól szemlélteti az is, hogy a vadon fogott halak több mint 6%-a macskaeledelben köt ki). Megállapításaikról pedig a Chemical Senses folyóiratban publikált tanulmányban számoltak be.

Eszerint a válasz az állatok ízlelőbimbóiban rejlik, melyek az umami íz észleléséhez szükséges receptorokat is tartalmazzák – ez a húsok sós, mély íze, melyet a nyelv teljes felületén lehet érzékelni. A jelek pedig arra utalnak, hogy ez az umami a macskák által érzékelt elsődleges íz, ami nem meglepő annak fényében, hogy húsevő állatok. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

De a kutatás rámutatott, hogy a macskák receptorai kimondottan a tonhalban jelentős koncentrációban megtalálható molekulákra vannak „hangolva”, mely magyarázattal szolgálhat a tonhal iránti rajongásukra. Emellett arról is szót ejtettek, hogy az édes és a keserű ízeket miért nem érzik – írta meg a hvg.hu a Science beszámolója alapján.

Mint írják, előbbit azért nem, mert szervezetük nem tudja előállítani azt a fehérjét, amelyre annak érzékeléséhez szükség lenne. Utóbbi kapcsán pedig elmondható, hogy annak érzékeléséhez kevesebb receptoruk van.

A cikkben arra is kitértek, a kutatók több vizsgálatot is végeztek az elméletük igazolására. Az egyik során két vizes tálat tettek az állatok elé, az egyikben sima víz volt, míg a másikban a vízben olyan molekulák is, amelyek az umamiban gazdag élelmiszerekben is megtalálhatók. A macskák egyértelműen utóbbit preferálták jobban.

A kutatásban résztvevő egyik szakember szerint ez is azt bizonyítja, hogy ez az íz lehet a macskák kedvence, ami olyannyira fontos nekik, mint az emberek számára az édes. Emellett a macskák különösen kedvelték azokat a tálakat, amelyekben olyan vegyületek voltak – hisztidin- és inozin-monofoszfátok –, amelyek a tonhalakban különösen nagy mennyiségben vannak jelen.