Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,19 Ft
Bitcoin
53,579 $

1200-an várakoznak transzplantációra, közülük ezren veseátültetésre

Ez a szám rendkívül magas.

Fotó: Depositphotos
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az RTL Híradójának legfrissebb riportja szerint Magyarországon átlagosan 3 és fél évet (!) kell várni új vesére, ám a legrosszabb esetben ez akár 7 év is lehet. Az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint jelenleg több mint 1200-an várnak transzplantációra, közülük 1000-en veseátültetésre.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a Híradónak nyilatkozva elárulta, minden évben több beteget tesznek fel a transzplantációs várólistára, mint ahány beteget levesznek róla. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Az is kiderült, hogy májtranszplantációra jelenleg 100-an, szívre 80-an, tüdőre pedig 10-en várakoznak. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint két olyan terület is van, ahol bőven lehetne fejlődni.

Berente Judit rámutatott, az egyik ilyen terület az élődonoros beavatkozások számának növelése, amiben „nagyon nagy lehetőség rejlik”, a másik pedig a szervátültetettek utógondozása. Utóbbi kapcsán megjegyezte, „sajnos az utógondozás az nincs még a megfelelő helyén”.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy látja, a nem megfelelő utógondozás fő oka az, hogy az orvosok többsége és a szakszemélyzet is túlságosan leterhelt.