Továbbra is indokolatlanul sok élelmiszert pazarlunk
Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. közölte, elindul az élelmiszermentő program, múlt hétfőn Pest vármegye területén pedig már megkezdték az ÉMK próbaüzemű működését.
Mint kiderült, az élelmiszermentési program összeköti Magyarország legnagyobb karitatív szervezeteit (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt) a törvényben meghatározott kiskereskedelmi láncokkal (Auchan, Tesco, Penny, Aldi, Lidl, Spar).
Globális probléma, hogy indokolatlanul sok élelmiszer landol a kukában, egy átlagos magyar például évi 65,5 kilogramm étel kidobásáért felelős a háztartásában. Ez pedig csak kicsivel jobb adat, mint az uniós átlag, amely a 70 kilogrammot is eléri – számolt be a economx.hu az ÉMK közleménye alapján.
Kiemelték, az ÉMK célja, hogy csökkentsék a magyarországi élelmiszer-pazarlást, és segítsék a támogatottakat azáltal, hogy koordinálják a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek elosztását a karitatív szervezeteknek.
A közleményben hozzátették, az élelmiszer-pazarlás mérséklése azért is fontos, mert a háború és a „brüsszeli szankciók miatt” az élelmiszer-infláció jelentősen nőtt, ez pedig a rászorulókat különösen megterheli.