A törvényhozók betiltanák a műfüvet Walesben

TÉMÁK:
#betiltás #wales
Fotó: Unsplash/Petar Tonchev
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az érvek pedig jogosak: a műfű hozzájárul a globális felmelegedéshez, kiszorítja az élő növényeket, valamint előállítása során károsanyag-kibocsátás történik.

A Sky News jelentése szerint a walesi kormány egyik minisztere belengette, akár be is tilthatják a műfüvet Walesben, a környezetre gyakorolt negatív hatása miatt. Julie James, Wales éghajlatváltozási minisztere hangsúlyozta, a műfüves felületek „nagyon rossz hatással” vannak a fenntarthatóságra.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A törvényhozók érvei pedig abszolút jogosak: a műfű ugyanis hozzájárulhat a globális felmelegedéshez azáltal, hogy lényegesen több sugárzást nyel el, mint az élő fű, és kiszorítja az élő növényeket, melyek a fotoszintézis révén szén-dioxidot tudnának eltávolítani.

Mindemellett az is a műfű ellen szól, hogy e felületek előállítása is szén-dioxid-kibocsátással jár, a gyártók ugyanis fosszilis tüzelőanyagokat használnak a gyártás során. James javaslata szerint az egyszer használatos műanyagokat tiltó törvényt úgy lehetne módosítani, hogy a műfűre is kiterjedjen, a sportpályák kivételével.

A miniszter Sioned Williams képviselője kérdésére válaszolva kijelentette, „proaktív módon” szeretné megvizsgálni a törvény keretében rendelkezésre álló lehetőségeket. A kormány törvényjavaslata az egyszer használatos műanyagok Walesben történő betiltásáról nemrégiben kapta meg a királyi jóváhagyást.

Az idei, egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó környezetvédelmi törvény értelmében a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat idén ősztől betiltják Walesben. Mindemellett a polisztirol poharak és ételtartók, valamint a műanyag szárú vattapálcikák és a lufitartó rudak is a tilalom hatálya alá kerülnek.