Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Történelmi rekord: soha nem volt még annyi építőipari cég Magyarországon, mint tavaly

TÉMÁK:
#2022
Fotó: Unsplash/Ümit Yıldırım
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Történelmi rekord dőlt meg 2022-ben: az Opten legfrissebb adatai szerint ugyanis a tavalyi évben az újonnan bejegyzett, törölt és meglévő cégek számát összeadva közel 70 ezer építőipari cég működött Magyarországon.

Az építőipari cégek száma történelmi rekordot döntött 2022-ben Magyarországon – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Az Opten Cégfluktuációs Indexe (CFI) – amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz – 2022. évi értéke az építőiparban országosan 18,6 százalék volt.

A közleményben ismertették, hogy 2022-ben 6484 újonnan induló társas vállalkozás bejegyzésével, illetve 3772 társas vállalkozás törlésével zárta az évet az építőipar, aminek eredményeként az ágazatban működő cégek száma rekordmagas értéket ért el, megközelítette a 70 ezret, azaz mintegy negyedével nőtt az öt évvel korábbi értékhez képest.

Alföldi Csaba, az Opten elemzője a közleményben rámutatott: a helyzetet árnyalja, hogy soha nem volt még annyi felszámolás sem az ágazatban, mint 2022-ben, a 2171 eljárás mintegy háromszorosa a koronavírus-járvány előtt megszokott értéknek.

A felszámolások számának növekedése, ezzel párhuzamosan a hátrahagyott, ki nem fizetett számlák hosszabb távon tovább rontják az ágazat stabilitását – tette hozzá. Az Opten 2023-ban a cégalapítások számának csökkenésére számít, a cégtörlések esetében magas szinten stagnálást vagy enyhe emelkedést tart reálisnak.

(MTI)