Történelmi csúcsra emelkedett a narancslé ára az Egyesült Államokban
Ennek hátterében a fagy, a viharok, a hurrikánok, a citrusbetegségek, valamint a termés jelentősen kisebb mérete és mennyisége áll.
Rohamosan emelkedik a reggeli egyik elengedhetetlen kellékének, a narancslének az ára az USA-ban, amely nemrégiben történelmi csúcsra emelkedett, s a jelenség elsősorban Florida szűkös termésével, valamint az ebből adódó korlátozott kínálattal magyarázható.
A Wall Street Journal szerint a készlethiány odáig vezetett, hogy a narancslé határidős jegyzése új csúcsot ért el: több mint 4%-ot drágulva 2,292 dollárra emelkedett az ára, ami felülmúlja a 2016-os 2,2585 dolláros rekordot.
Kifejtették, ennek hátterében a fagy, a viharok, a hurrikánok, a citrusbetegségek, valamint a termés jelentősen kisebb mérete és mennyisége (közel 90 éve nem fordult elő hasonló) áll, ami azt is jelenti, hogy egyetlen doboz narancsléhez jóval több gyümölcs kell, mint általában.
A termelők mindemellett arra számítanak, hogy az idei termés mindössze 18 millió darab, egyenként 90 kiló narancsot tartalmazó ládában elfér majd, ami a tavalyi mennyiség fele, egyben 93 százalékos visszaesés az állam 1990-es évek végi termelési csúcsához képest.
Az Egyesült Államokban érezhető belföldi hiány miatt a vállalatok Mexikóban és Brazíliában keresnek új beszerzési forrásokat, néhányan pedig arról számoltak be, hogy egyes amerikai szupermarketekben 6 dollár (2 120 forint) fölé emelkedett egy gallon narancslé ára.