Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

Történelmi pillanat közeleg, érkezik a földgáz Törökországból Magyarországra

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter jelentette be, hogy rövidesen érkezik az első gázszállítmány Törökországból, amivel történelmet ír a magyar gazdaság.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Ázsia

Takács Petra

Szerkesztő

Szijjártó számolt be arról, hogy a magyar-török energetikai együttműködés keretén belül április első napján, azaz napokon belül megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra. A szerződésben foglaltak szerint a következő hónapokban összesen 275 millió köbméter földgáz fog érkezni.

„Történelmi nap közeleg a magyar-török energetikai együttműködésben április elsején, ugyanis megkezdődik a földgáz szállítása Törökországból Magyarországra. A szerződés értelmében a következő hónapokban 275 millió köbméter földgáz érkezik, ezzel néhány napon belül Magyarország lesz az első olyan, Törökországgal nem szomszédos ország, ahova Törökország földgázt exportál.” – írja a magyar külügyminiszter a posztjában a Facebook oldalán. Soron kívül Megélénkülhet a szélmozgás szombaton, napközben 27 fok is lehet

Eddig is fontos szereplője volt Magyarországnak Törökország az energetikai ellátás biztonságában, de eddig csak tranzitútvonalként. Ezzel a megállapodással viszont már forrásországként is jelen leszünk, ami újabb jelentős mérföldkő a magyar gazdaság és lakosság számára ezen a területen.

Törökország eddig is fontos szerepet játszott a magyar energiaellátás biztonságban, de ezidáig “csak” tranzitútvonalként, mostantól azonban már forrásországként is. Szorosabbra fűzzük az együttműködésünket a nukleáris energia területén is, hiszen a hamarosan működésbe lépő új törökországi atomerőmű az új paksi erőművel azonos technológiával épül.”

Kiderült, hogy török szakértők segítik majd a magyar szakembereket a hosszú gyártási idejű eszközök műszak ellenőrzésében is. „Így a török építkezés során nyújtott tapasztalatok is a segítségünkre lesznek. Egyúttal pedig török szakértők segítik majd magyar kollégáikat a hosszú gyártási idejű eszközök műszaki ellenőrzésében is.”