Törökország egy kölyökkutyát ajándékoz Mexikónak, miután meghalt egy keresőkutya

Fotó: Unsplash/Njegos K
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A törökországi földrengés után nemzetközi összefogással számos mentőcsapat érkezett a túlélők kimentésére Törökországba, ám egy mexikói keresőkutya meghalt szolgálat közben. Törökország most egy kölyökkutyát ajándékozott Mexikónak.

A CNN jelentése szerint a mexikói hadsereg szerdán találkozott először új keresőkutyájával, a négylábút pedig Törökországtól kapták ajándékba, miután egy mexikói keresőkutya meghalt a februári földrengés túlélőinek felkutatása közben, nem messze a szíriai határtól.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A mindössze 3 hónapos német juhászkutya Mexikó híres kutyás egységéhez csatlakozik, mely a túlélők felkutatására specializálódott a földrengésekre és más természeti katasztrófákra hajlamos országban. A fekete és bézs színű, hatalmas mancsú négybábút az online szavazás nyomán Arkadas névre keresztelték, mely törökül „barátot” jelent.

A mexikói hadsereg közlése szerint Arkadast ugyanaz a kiképző fogja kiképezni, aki Proteót, a törökországi bevetésen elhunyt mentőkutyát gondozta. Mint ismert, miután februárban 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, Mexikó keresőkutyákat küldött Törökországba.

Proteo azonban szolgálat közben elhunyt, Mexikó pedig egy katonai temetésen tisztelgett a hős négylábú előtt. Arkadast, aki egy apró mexikói zászlót ábrázoló, párnázott zöld hámot viselt, szerdán egy mexikóvárosi katonai bázison ünnepélyes ceremónia keretében fogadták a haderőben, új kutya- és embertársaival együtt, vigyázzban állva.

A mexikói védelmi minisztérium Arkadas nevében azt tweetelte:

„Köszönöm mexikói barátaimnak, akik nagy szeretettel fogadtak, és ígérem, hogy mindent megteszek, hogy nagyszerű kereső- és mentőkutya legyek.”