Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

Törökország volt a legelső ország, amely ratifikálta a családon belüli erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt, ám most úgy döntöttek, kilépnek az egyezményből.

...svg content...Isztambul, 2021. március 19. Recep Tayyip Erdogan török elnök videokonferencia keretében tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (a képen nem láthatóak) Isztambulban 2021. március 19-én. MTI/AP/Török elnökség
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Európa Tanács által megalkotott, nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni erősebb fellépést szorgalmazó egyezményt még 2011-ben kötötték, amelyből most Recep Tayyip Erdogan török elnök egy rendelet útján kezdeményezte az ország kilépést.

Zhera Zurmut, Családügyi, Munkaügyi és Szociális ügyekkel foglalkozó miniszter úgy fogalmazott, hogy a nők jogai a hazai szabályozásban is megfelelő védelmet élveznek, különösen az alkotmányban – idézte a török Anadolou hírügynökség. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Selcuk azzal érvelt, hogy a török jogi rendszer elég „dinamikus és erős” ahhoz, hogy új szabályozásokat vezessen be, amennyiben a helyzet miatt szükséges. Hozzátette: a nők elleni erőszak emberiség elleni bűntett, és Törökország zéró toleranciát tanúsít minden elkövetővel szemben.

Fehrettin Altun kommunikációs igazgató elmondta, hogy Törökországban még mindig hatalmas problémát jelent meglátása szerint, hogy nem vesznek részt a nők kellő létszámban a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális életben. „Mindig is azt mondtuk, hogy erős nőktől lesz erős Törökország” – véli.

A helyzet érdekessége, hogy Törökország volt a legelső nemzet, amely ratifikálta az Európa Tanács által kezdeményezett egyezményt, amely pont az ország egyik legnagyobb városáról kapta a nevét, és nagyon elkötelezettnek tűnt a megállapodás mellett.

Az Isztambuli Egyezmény célja az volt, hogy a családon belüli erőszakot, különösen a nők sérelmére elkövetett erőszakot minden eszközzel visszaszorítsa, és az elkövetőket felelősségre vonja, amely a jogszabályi szöveg szintjén igen, a valóságban viszont nem igazán volt (van) garantálva.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.