Clouds
21 Budapest
Dollár
356,24 Ft
Euró
387,23 Ft
Font
437,42 Ft
Bitcoin
27,338 $

Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

Isztambul, 2021. március 19. Recep Tayyip Erdogan török elnök videokonferencia keretében tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével (a képen nem láthatóak) Isztambulban 2021. március 19-én. MTI/AP/Török elnökség
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Törökország volt a legelső ország, amely ratifikálta a családon belüli erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt, ám most úgy döntöttek, kilépnek az egyezményből.

Az Európa Tanács által megalkotott, nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni erősebb fellépést szorgalmazó egyezményt még 2011-ben kötötték, amelyből most Recep Tayyip Erdogan török elnök egy rendelet útján kezdeményezte az ország kilépést.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Zhera Zurmut, Családügyi, Munkaügyi és Szociális ügyekkel foglalkozó miniszter úgy fogalmazott, hogy a nők jogai a hazai szabályozásban is megfelelő védelmet élveznek, különösen az alkotmányban – idézte a török Anadolou hírügynökség.

Selcuk azzal érvelt, hogy a török jogi rendszer elég „dinamikus és erős” ahhoz, hogy új szabályozásokat vezessen be, amennyiben a helyzet miatt szükséges. Hozzátette: a nők elleni erőszak emberiség elleni bűntett, és Törökország zéró toleranciát tanúsít minden elkövetővel szemben.

Fehrettin Altun kommunikációs igazgató elmondta, hogy Törökországban még mindig hatalmas problémát jelent meglátása szerint, hogy nem vesznek részt a nők kellő létszámban a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális életben. „Mindig is azt mondtuk, hogy erős nőktől lesz erős Törökország” – véli.

A helyzet érdekessége, hogy Törökország volt a legelső nemzet, amely ratifikálta az Európa Tanács által kezdeményezett egyezményt, amely pont az ország egyik legnagyobb városáról kapta a nevét, és nagyon elkötelezettnek tűnt a megállapodás mellett.

Az Isztambuli Egyezmény célja az volt, hogy a családon belüli erőszakot, különösen a nők sérelmére elkövetett erőszakot minden eszközzel visszaszorítsa, és az elkövetőket felelősségre vonja, amely a jogszabályi szöveg szintjén igen, a valóságban viszont nem igazán volt (van) garantálva.