Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,19 Ft
Euró
392,24 Ft
Font
466,84 Ft
Bitcoin
57,222 $

Toroczkai bejelentette, megalakult a Szuverén Nemzetek Európája nevű EP-frakció

Toroczkai László jelentette be, hogy megalakult a Szuverén Nemzetek Európája nevű EP-frakció.

...svg content...Fotó: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a párt országos kampányzáró rendezvényén a Fõvárosi Mûvelõdési Házban 2024. június 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Európa
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

A Mi Hazánk Mozgalom részvételével Brüsszelben új pártcsoport és európai parlamenti frakció alakult a Szuverén Nemzetek Európája néven – közölte Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom párt elnöke Brüsszelben.

Toroczkai László nyilatkozatában „történelmi napnak” nevezte a frakció megalapítását, és kiemelte: a Szuverén Nemzetek Európája „szellemi megalapítása” tavaly a magyar Országházban történt az úgynevezett Budapesti Nyilatkozat elfogadásával, amelyet idén a Szófiai Nyilatkozat erősített meg. Soron kívül Már most megdőlt a napi hőrekord, 39°C-ot mértek baján

Elmondta, az uniós parlamenti frakciót egyelőre kilenc uniós tagország 28 képviselője alkotja. Tájékoztatása szerint a frakcióban a Mi Hazánk Mozgalom mellett a német Alternatíva Németországért (AfD) párt, a Visszahódítás (Reconquete) Franciaországból, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja) Lengyelországból, az Újjászületés Bulgáriából, a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) Csehországból, a Köztársaság (Republika) Szlovákiából és a Nép és Igazságosság Unió Litvániából vesz részt.

Vannak további érdeklődők

Vannak további érdeklődők, még növekedhet a frakció létszáma – tette hozzá. Közölte ugyanakkor, hogy az S.O.S. Románia párt csatlakozását a Mi hazánk Mozgalom kérésére a frakció elutasította. Szavai szerint a magyarellenesség, illetve az olyan térképek használata, amelyek akár a Tiszáig mutatják Románia határait, nem elfogadhatóak.

„Ez is mutatja, hogy nincsenek alá- vagy fölérendelt szerepek a frakcióban” – fogalmazott Toroczkai, majd hozzátette: kimondható, hogy régi barátok, régi szövetségesek hozták létre az új EP-frakciót.

Kérdésre válaszolva közölte: arról, hogy az új frakció a jövőben együttműködik-e majd más uniós parlamenti képviselőcsoportokkal, a pártcsoport tagjai később, Borvendég Zsuzsannának, a Mi Hazánk Mozgalom EP-képviselőjének részvételével döntenek majd.

Közlése szerint a frakciót alkotó pártok képviselői az Európai Parlamentben tartott alakuló ülésen nyilatkozatot fogadtak el szerdán, amelyben kijelentették: Európát független nemzetállamok szövetségeként képzelik el, illetve azt, hogy meg kell állítani a migrációt. Belekerült a szövegbe az is, hogy a család egy nőből, egy férfiből és gyermekekből áll, ami azt jelenti, hogy a frakció elutasítja a szélsőséges, politikai jellegű LMBTQ-ideológiát – mondta. Leszögezték továbbá: „Európát meg akarjuk őrizni olyannak, amilyennek megismertük” – emelte ki a pártvezető.

„Mi tényleg azt gondoljuk, ha egyenrangú európai nemzetek hoznak létre szövetséget, az működőképes. Ha viszont valamiféle Európai Egyesült Államokat akarnak ránk erőltetni, azt elutasítjuk” – tette hozzá nyilatkozatában Toroczkai László.

Liner/MTI

Karácsony Gergely kiakadt: „Miért mondanék le? Ez milyen kérdés, ne haragudjon”

Karácsony Gergely nem volt túl elégedett az egyik kérdéssel a Telexnek adott interjú alatt, miközben arról beszélt, polgárháború alakulhat ki egy országgyűlési választásból, ha olyasvalami történik, mint nemrég a budapesti választáson.