Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

A tojás és a csirke is olcsóbb lett, ennyivel ment lejjebb az áruk

Az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb összefoglalóiban részletezik az árváltozásokat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A június eleji adatok szerint csökkent a tojás csomagolóhelyi ára, valamint a vágósertés és a vágócsirke termelői ára 2023 azonos időszakához viszonyítva – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalóiból. Eszerint a ketreces tartásból származó étkezési tojás idén a június közepéig tartó időszakban 19,3%-kal, a mélyalmos 16,9%-kal lett olcsóbb éves összevetésben, az átlagos áruk 51,83 forint, illetve 59,8 forint volt darabonként.

A vágócsirke termelői ára majdnem 18%-kal kilogrammonként 411 forintra mérséklődött június elejére. A friss csirkehúsok árának többsége legalább 5-10%-kal csökkent 2023 június elejéhez képest – részletezik. Ám a vágópulyka és a friss pulykahús feldolgozói értékesítési árai még nagyobb, akár 20%-ot is meghaladó ütemben mérséklődtek. Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

A vágópulyka feldolgozói értékesítési ára júniusra átlagosan 586,6 forintra mérséklődött kilogrammonként.A belföldi termelésből származó vágósertés a hónap elején csaknem 7%-kal volt olcsóbb, mint egy éve, termelői ára 851 forint.

A nyers sertéshúsok többségének szintén csökkent a feldolgozói értékesítési ára, bár csekélyebb mértékben, mint a csirke. A sertéshúsok kiskereskedelmi beszerzési árai többnyire ugyancsak visszaestek az éves összevetés szerint – írja az MTI az AKI jelentésére hivatkozva.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogyan szerezhető be olcsóbban a méregdrága málna: idén is van rá lehetőség, hogy a bolti ár töredékéért vásároljunk a friss hazai gyümölcsből. Ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy a közeljövőben le kell mondanunk a magyar termesztésű málnáról, ugyanis egyre kisebb területen termesztik itthon ezt a gyümölcsöt.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.