Több tonna szemét borítja be a Mount Everestet

Szabó Kata

2019. november 20. - 22:04

Egy 20 serpából álló hegymászócsapat idén áprilisban és májusban öt tonna szemetet gyűjtött össze az alaptábor fölötti táborokból és további hatot a lentebb fekvő területekről.

A Mount Everest meghódítása a világ minden pontjáról vonzza a vállalkozókedvű hegymászókat, ám a megnövekedett tömeg több problémát is felvet, hiszen egyrészt sokaknak hosszú órákat kell várakozniuk az utolsó métereken, hogy felérhessenek a csúcsra, másrészt pedig tetemes mennyiségű szemetet is hagynak maguk mögött, ami szintén nem kis probléma.

A 8850 méteres hegyről lejövő mászók rendszerint arról számolnak be, hogy a hegy tele van emberi ürülékkel, használt oxigénpalackokkal, műanyag kannákkal, törött létrákkal, szakadt sátrakkal és a legkülönfélébb hulladékokkal. Mindez nem túl jó reklám egy olyan ország számára, amely jelentős bevételekre tesz szert az Everest expedíciókból.

A sok hulladékot és az évek során elhunyt nagyjából 300 hegymászó holttestét télen belepi a hó, ám nyáron az olvadás után mindez láthatóvá válik. Annak érdekében, hogy a hegy továbbra is “használható” legyen, egy 20 serpából álló hegymászócsapat idén áprilisban és májusban meglátogatta a különböző szinten lévő táborokat, ahonnan összegyűjtötték az ott hagyott hulladékot.

A végeredmény megdöbbentő lett, hiszen a két hónapnyi tisztogatás alatt az alaptábor fölötti területekről öt tonna szemetet gyűjtöttek össze, míg a lentebbi zónákból további hatot, vagyis összesen 11 tonna hátrahagyott szeméttől tisztították meg a hegyet. A folyamat során négy hegymászó holttestét is megtalálták, akiket szintén lehoztak, ám azt nem tudták megmondani, hogy mikor vesztették életüket.

Az Everest első meghódítója az Új-zélandi Sir Edmund Hillary és serpája, Tenzing Norgay volt, akik 1953-ban értek fel a csúcsra, ahonnan a kilátást azóta már nagyjából 5000 másik hegymászó is megcsodálhatta.