Több százmillió dollárt veszített az Epic Games Store az elmúlt negyedévben

Epic
not image

Kulcsár Péter

2021.április.11 - 11:15

Március nem igazán számított kellemes hónapnak az Epic életében, köszönhetően a trösztellenes pernek, amelyet az Apple indított a vállalattal szemben.

Azon kívül, hogy a videójáték-ipari óriás az elmúlt években kihagyhatatlan akciókkal és ingyenes game-ekkel csábította áruházába a felhasználókat, rengeteg jogi üggyel gyűlt meg a bajuk.

Jelenleg egy trösztellenes perben vesznek részt, melyet az Apple kezdeményezett az Epic ellenében a stúdió egyik legnépszerűbb alkotása, a Fortnite battle royal játék apropóján – olvasható a Game Rant portál elemzésében.

Annak ellenére, hogy az Epic Games Store közel 160 millió regisztrált júzerrel, illetve 56 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, és körülbelül egymilliárd dollár bevételt generáltak, a per következtében jelentős pénzösszegektől estek el.

Az online áruház és videójáték-megosztó platform 2018. decemberi indulása óta mintegy 450 millió amerikai dollárt vesztettek a projekten – amíg 2019-ben 181 millió dollárral, addig 2020-ban 273 millióval, míg 2021 első negyedévében 139 millió dollárral szűkült az amerikai cég kasszája.

A veszteségek főként a vállalat üzleti stratégiájának tudhatóak be, melyek során gyakran játékok tömkelegét árazták le oly módon, hogy azzal a konkurenciától, főként a GOG-től és a Steamtől vonzzanak be játékosokat.

Az Apple és az Epic között zajló jogi vita folytatása májusban esedékes. Az Apple azután jelentette fel a céget, hogy kénytelenek voltak eltávolítani az App Store-ból a Fortnite-ot, ugyanis a játékban saját fizetési rendszert alkalmaztak a készítők a cupertinóiak megoldása helyett.