Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Több száz Tesla-munkás kapta el a koronavírust, mióta Elon Musk nyitva hagyta a gyárat

Fremont, 2020. március 19. A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó üzeme a kaliforniai Fremontban 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa miatt az illetékes megyei hatóság elrendelte, hogy a lakosság csak a legszükségesebb esetekben hagyja el az otthonát, ám a Tesla ennek ellenére nem áll le a gyártással, csak 10 000-ről 2500-ra korlátozza a dolgozóinak létszámát. MTI/EPA/John G. Mabanglo
not image

Kulcsár Péter

2021. március 14. - 06:27

A Tesla kaliforniai üzemében az elmúlt hónapokban több százan betegedtek meg koronavírus-fertőzésben, köszönhetően annak, hogy a dél-afrikai üzletember nem zárta be a gyárat.

A The Washington Posthoz eljuttatott dokumentum alapján a Tesla kaliforniai üzemében 2020 májusában tíz koronavírus-pácienst azonosítottak, a regisztrált esetek száma decemberre pedig már 125-re nőtt.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A fertőzések berobbanása főként amiatt történhetett meg, hogy a gyárakat Elon Musk az államban eszközölt zárlat ellenére nyitva hagyta, így az alkalmazottak az eredeti munkarend szerint dolgoztak.

Egy másik iratból kiderült, hogy ugyanebben az időszakban nem 125-en, hanem 450-en fertőződtek meg koronavírussal a fremonti Tesla-gyárban, ahol összesen 10 ezer mérnököt és munkást alkalmaznak.

Közel egy éven keresztül az Alameda megyei egészségügyi hatóságok nem bocsátottak ki semmilyen hivatalos közleményt sem azzal kapcsolatban, pontosan hányan kaphatták el a covid-fertőzést a gyárban, mondván ezzel megsértenék a betegek személyi jogait.

Sem a megye, sem a Tesla nem kívánta kommentálni a helyzetet és az adatokat, ám azt ígérték, hogy az elkövetkező napokban megmagyarázzák, valójában mi történhetett.

Elon Musk élesen kritizálta a lezárásokat és a korlátozásokat, valamint elítélte a maszkviselést is, szerinte ugyanis semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek a rendeletek megfékeznék a koronavírus terjedését. Az üzletember egészen addig ment, hogy áprilisban fasisztának nevezte a döntéshozókat, és májusban kinyitotta a Tesla-gyárakat annak ellenére, hogy Kaliforniában zárlat lépett érvénybe.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.