Tízszeres árat fizetnek a horvát dinnyéért a turisták
Gyengébb a termés, a minősége viszont kiváló.
Az aszály miatt a tavalyinál gyengébb termésre számítottak a horvát dinnyetermesztők, várakozásuk pedig be is igazolódott, mintegy 20%-kal kevesebb került a helyi piacra a nyári csemegéből – írta meg a Világgazdaság.
A Neretva folyó völgyének mocsaras és napsütötte területe azonban garancia a finom dinnyére, ez idén sem volt másképp, így ha nem is lett belőle olyan sok, a minőségére legalább nem lehet panasz.
A neretvai termesztők portékái országszerte kedveltek, a gazdák mintegy 700 hektáron termelnek évről-évre. Idén a várt 50 tonna helyett ugyanakkor csak 40-et tudnak betakarítani, ami komoly árnövekedéshez vezetett.
A felvásárlási áron ez kevésbé érezhető, a gazdák nagyjából 2,5 kunát, azaz 130 forintot kapnak a dinnye kilójáért, ami ugyan jutányos ár, amiatt azonban elég sokan bosszankodnak, hogy a viszonteladók sokszor tízszeres áron adják tovább a finomságot.
Emellett nagy problémát jelent a dinnyeföldeken jelentkező munkaerőhiány is, a szabad munkaerőt ugyanis rendre felszívja a turizmus. Aki mégis a földön szeretne dolgozni, az nagyjából 25 kunás, vagyis 3100 forintos órabérrel számolhat.