Tízezer forintnál többe kerülhet idén egy átlagos karácsonyi menü
Négy év leforgása alatt közel harmadával drágult az ünnepi menü ára, a legnagyobb áremelkedés az elmúlt egy évben történt.
A 444 portál riportjából kiderült, idén először már nem lehet megúszni tízezer forint alatt a négyfős karácsonyi vacsorát, ami közel 11 ezerbe, pontosan 10927 forintba került. Tavaly ez még tízezer alatt volt, azóta 1 024 forinttal drágábban lehet megvenni az ünnepi étlap hozzávalóit.
A drágulásból a nagyobbik részt az eleve nagyobb tételt jelentő húsok árának növekedése tette ki: a darált sertéshús esetében a tavalyi, 647 forintos átlagárhoz képest már 755 forinttal kell számolni, a halfilénél pedig még az októberi árhoz képest is száz forinttal drágább, 2 400 forintos kilónkénti árat, ami kétszáz forinttal, vagyis majdnem tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és kétszerese annak, amit 2007-ben kértek érte.
A zöldségek és a tejtermékek ára nem változott nagyot, árcsökkenést kizárólag a máknál tapasztaltak, ami annak köszönhető, hogy októberben Magyarországon mérték az Európai Unióban a harmadik legmagasabb inflációt.