Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Tízezer éves fonott kosárra találtak Izraelben

Több mint 10 ezer éves, tökéletes állapotban lévő, hatalmas méretű fonott kosárra találtak a Júdeai-sivatagban, jelentették be a műemlékekért felelős hatóságok kedden.

...svg content...Fotó: Zachary Staines/Unsplash
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

A The Jerusalem Post tudósítása szerint a szakértők úgy gondolják, hogy a Júdeai-sivatag egyik barlangjában felfedezett kosár valószínűleg a legidősebb ismert hasonló tárgy a világon.

Korának megállapításához a kosár négy különböző részének anyagmintáit elemezték a kutatók, az eredmények szerint a tárgyat körülbelül 10.500 éve készíthették az agyagozást megelőző időszakban.  Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

A kosár űrtartalma nagyjából 92 liter. Még nem tudjuk, milyen növényt használtak fel hozzá, de azt megállapítottuk, hogy két ember együtt készítette, és egyikük balkezes volt

– mondta el Haim Cohen, a kutatócsoport tagja. 

Cohen szerint a kosarat készítők a barlangot valószínűleg nem lakhelyükül, hanem tárolóhelyként használták. A tárgyat különösen érdekessé teszi, hogy az archeológusok megállapították, hogy a kosár korábban majdnem fosztogatók zsákmányává vált, de körülbelül 10 centiméterrel azelőtt, hogy felfedezték volna, felhagytak az ásással. 

A szakértők szerint ráadásul az organikus anyagok általában nem képesek arra, hogy ilyen hosszú időn keresztül fennmaradjanak, de a Júdeai-sivatag különleges éghajlata, szárazsága sikeresen őrizte meg több lelet mellett a kosarat is.

A sivatagban a régészek többek között ragyogó színű, római kori textíliákat, szandálok darabjait, egy apró fésűt és 2000 éves tetűvel, magvakat, egy kötél maradványait, és több tucat, körülbelül 2000 éves bibliatekercs-darabot fedeztek fel. 

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.

Ezt mondta Zelenszkij arra, hogy Biden Putyinként mutatta őt be

Zelenszkij európai körútja során elnézően reagált Joe Biden amerikai elnök nyelvbotlására, amely során összetévesztette őt Vlagyimir Putyinnal.