Tízezer éves fonott kosárra találtak Izraelben

TÉMÁK:
#izrael
Fotó: Zachary Staines/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Több mint 10 ezer éves, tökéletes állapotban lévő, hatalmas méretű fonott kosárra találtak a Júdeai-sivatagban, jelentették be a műemlékekért felelős hatóságok kedden.

A The Jerusalem Post tudósítása szerint a szakértők úgy gondolják, hogy a Júdeai-sivatag egyik barlangjában felfedezett kosár valószínűleg a legidősebb ismert hasonló tárgy a világon.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Korának megállapításához a kosár négy különböző részének anyagmintáit elemezték a kutatók, az eredmények szerint a tárgyat körülbelül 10.500 éve készíthették az agyagozást megelőző időszakban. 

A kosár űrtartalma nagyjából 92 liter. Még nem tudjuk, milyen növényt használtak fel hozzá, de azt megállapítottuk, hogy két ember együtt készítette, és egyikük balkezes volt

– mondta el Haim Cohen, a kutatócsoport tagja. 

Cohen szerint a kosarat készítők a barlangot valószínűleg nem lakhelyükül, hanem tárolóhelyként használták. A tárgyat különösen érdekessé teszi, hogy az archeológusok megállapították, hogy a kosár korábban majdnem fosztogatók zsákmányává vált, de körülbelül 10 centiméterrel azelőtt, hogy felfedezték volna, felhagytak az ásással. 

A szakértők szerint ráadásul az organikus anyagok általában nem képesek arra, hogy ilyen hosszú időn keresztül fennmaradjanak, de a Júdeai-sivatag különleges éghajlata, szárazsága sikeresen őrizte meg több lelet mellett a kosarat is.

A sivatagban a régészek többek között ragyogó színű, római kori textíliákat, szandálok darabjait, egy apró fésűt és 2000 éves tetűvel, magvakat, egy kötél maradványait, és több tucat, körülbelül 2000 éves bibliatekercs-darabot fedeztek fel.