Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Nem kell kidobni, így mentsd meg a tésztát, ha véletlenül túlfőzted

Nem kell kidobni, így mentsd meg a tésztát, ha véletlenül túlfőzted

Nem kell kidobni, így mentsd meg a tésztát, ha véletlenül túlfőzted
Fotó: unsplash | illusztráció

A legjobbakkal is megesik, de nincs minden mentve, ezzel a húzással még megmentheted a tésztát.

Egy spagettit elkészíteni nem nagy kunszt – gondolnánk, ám a legegyszerűbb műveletekbe is csúszhat hiba, elég, ha pár pillanatra elvonja valami a figyelmünket. A tésztáknál pedig különösen szemfülesnek kell lennünk.

A cikk a videó után folytatódik

Érdemes szem előtt tartani, hogy hány percig kell főzni a tésztát, általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb, annál több időt vesz igénybe – de a csomagoláson általában feltüntetik. Maradva a spagettinél ez 8-10 perc, ha túllépjük, kellemetlen állagú lesz a tésztánk.

Ez azt jelenti, hogy túlfőtt, a ragacsosságot pedig a tészta keményítőtartalma adja. A többség ilyenkor csalódottan hajítja ki a tésztát, ám van egy nagyon egyszerű trükk, amivel még megmenthetjük.

Csak annyit kell tennünk, hogy hideg víz alá tartjuk, és alaposan átfolyatjuk, a keményítő lecsepegése után megfelelő lesz a tészta állaga. A legjobb persze, ha elkerüljük a túlfőzést, ehhez pedig csak a kóstolást kell tökélyre fejlesztenünk.

A tészta akkor jó, ha „al dente”. Az olasz kifejezés azt az állagot szimbolizálja, amikor harapáskor még van egy kis ellenállása a tésztának, még nem esik szét, de már nem is kemény. Ha kóstoláskor már ezt tapasztaljuk, nem kell tovább főzni.