Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Természetes fogfehérítés olcsón – csak két zöldség kell hozzá

Természetes fogfehérítés olcsón – csak két zöldség kell hozzá

Természetes fogfehérítés olcsón – csak két zöldség kell hozzá
Shutterstock/Illusztráció

Sokan szeretnének fehérebb, egészségesebb fogakat, különösen az ünnepi időszak közeledtével, amikor a társasági események és a fotók középpontba helyezik a mosolyt.

A piacon számtalan drága fogfehérítő termék kapható, ám egy szakértő szerint a megoldás sokkal egyszerűbb és olcsóbb lehet – ráadásul ott lapulhat a konyhánkban. A Dental Arch rendelő fogorvosa, Dr. Jyothi Chintamani: „Az emberek azt feltételezik, hogy drága fogfehérítő készletekre van szükségük ahhoz, hogy látható változást érjenek el, de az igazság sokkal megnyugtatóbb. A mindennapi ételek nagyon praktikus módon támogathatják a szájhigiéniát. A nyers répa és a zeller úgy viselkedik, mint apró természetes tisztító párnák. Minden egyes rágás segít lesöpörni a puha lepedéket és a felszíni elszíneződéseket, mielőtt azok megtelepednének.”

A cikk a videó után folytatódik

„Egy 75 pennys zelleres zacskó több napig kitart, és valóban hozzájárulhat egy ragyogóbb mosolyhoz, ha a napi rutin részévé tesszük.” A Bupa UK szerint a répa ropogós textúrája sok rágást igényel, ami fokozza a nyáltermelést, és ez természetes módon tisztítja a fogakat.

Emellett a répa többféle B-vitamint tartalmaz, amik segítenek a fogínygyulladás elleni küzdelemben. A szervezet almát, epret és dióféléket is ajánl hasonló hatás miatt, ugyanakkor figyelmeztet: a magas cukortartalmú gyümölcsök fogyasztása után érdemes vízzel öblíteni – írja a Wales Online.

A mindennapi szokások szerepe

„A legtöbb ember azt mondja nekem, hogy fehérebb fogakat szeretne, de nem tudja, hol kezdje. Itt jön képbe a ropogós zöldségek fogyasztása, amely valódi különbséget jelenthet. Ha valaki egy cukros nassolnivalót répa szeletekre cserél, egyszerre csökkenti a cukorfogyasztást és tisztítja a fogait. Ez egy okos kettő az egyben hatás.”

A fogorvos a nyál szerepére is rámutatott. „A ropogós zöldségek serkentik a nyáltermelést, és a nyál a szervezet egyik legjobb védelmi mechanizmusa. Elmos minden ételmaradékot, semlegesíti a savakat, és védi a zománcot. A répa és a zeller teljesen természetes módon segíti ezt a folyamatot.”

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem helyettesíti a rendszeres fogmosást vagy a professzionális kezelést, hanem kiegészítő támogatást nyújt. „Gondoljunk rá úgy, mint egy apró napi pluszra. Nem váltja ki a fogkefét, de segít tisztább, frissebb fogfelszínt fenntartani a két mosás között” – mondta Dr. Chintamani.

„A répa és a zeller tökéletes, mert ropogósak, rostosak és rágás közben megőrzik formájukat. Az alma is segíthet, bár savassága miatt utána érdemes vízzel öblíteni. A lényeg, hogy olyan ételt válasszunk, amely elég szilárd ahhoz, hogy dolgoztassa a fogakat. Egyszerű, egészséges és mindenki számára elérhető. Az emberek mindig meglepődnek, mennyit számítanak az apró napi szokások.”