Clouds
21 Budapest
Dollár
344,78 Ft
Euró
371,26 Ft
Font
432,33 Ft
Bitcoin
26,968 $

Tényleg rekordösszegű bírságot kapott a Meta: 1,2 milliárd euró az összeg

TÉMÁK:
#Facebook #Meta
Fotó: Unsplash/Bastian Riccardi
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Hétfőre volt várható az ír adatvédelmi hatóság döntése, most pedig megérkezett: a Metát 1,2 milliárd euróra (!) bírságolták az uniós adatvédelmi rendelet megsértése miatt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az ír adatvédelmi hatóság vizsgálatot indított a Facebook anyavállalata, a Meta ellen, s kilátásba helyezett egy rekordösszegű bírságot is, melyet most ki is szabtak. A Guardian jelentése szerint a Meta valóban rekordösszegű, összesen 1,2 milliárd eurós bírságot kapott, továbbá arra is kötelezték, hogy függessze fel a felhasználói adatok továbbítását az EU-ból az Egyesült Államokba.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Az 1,2 milliárd eurós bírság, melyet az ír adatvédelmi hatóság (DPC) szabott ki, s mely az EU-ban a Meta felügyeletét látja el, rekordot jelent a blokk általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) megsértéséért. A Facebook-adattovábbítás felfüggesztése azonban nem azonnali hatályú, a Meta öt hónapot kapott a hatályba léptetésre.

A DPC büntetése egy osztrák adatvédelmi aktivista, Max Schrems által benyújtott jogi beadvány nyomán született, melyet az Edward Snowden által tett felfedezésekből eredő aggodalmak miatt indítottak, miszerint az európai felhasználók adatai nem kapnak kellő védelmet az amerikai hírszerző ügynökségektől, amikor azokat az Atlanti-óceánon túlra továbbítják.

A DPC közlése szerint a Meta további hat hónapot kapott arra is, hogy leállítsa az USA-ba továbbított uniós személyes adatok „jogellenes feldolgozását, beleértve az Egyesült Államokban történő tárolást”, ami azt jelenti, hogy a felhasználói adatokat el kell távolítani a Facebook szervereiről.

A hatóság szerint a Meta megsértette a GDPR-t azzal, hogy továbbra is továbbította az uniós felhasználói adatokat az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy az Európai Bíróság ítélete az információk szigorú védelmét írta elő. Az ítélet nem érinti a Meta másik fő platformján, az Instagramon és a WhatsAppon történő adattovábbítást. A Meta közölte, hogy fellebbez a döntés ellen, és kérni fogja az adattovábbítási végzés felfüggesztését.