Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,675 $

A templomok elleni támadások után nekimentek a jobboldali spanyol politikusoknak

Fotó: MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután egy machetés férfi két templomban is támadást intézett, a jobboldali spanyol politikusok durva megjegyzéseket tettek a muszlimokra.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, egy 25 éves marokkói férfi, akit már rég ki kellett volna toloncolni az országból, szerdán a San Isidro és a Nuestra Senora de La Palma templomoknál több emberre is rátámadt egy machetével.

Soron kívül Ritka óriáspókot észleltek az ausztráliai Queenslandben

A Guardian jelentése szerint a konzervatív és jobboldali spanyol politikusokat pedig most masszívan kritizálják, és azzal vádolják őket, hogy muszlimok és a migránsok besározására és megbélyegzésére törekednek feltételezett iszlamista terrortámadást követően, melynek során egy ember életét vesztette, négy másik pedig megsérült.

Szerda este a 25 éves marokkói férfi machetével hatolt be az andalúziai San Isidro városának egyik templomába, és súlyosan megsebesített egy papot, majd a közeli Nuestra Señora de La Palma templomba ment, és meggyilkolta annak sekrestyését, Diego Valenciát. A támadásban további három ember megsérült.

Az előzetes nyomozati információk szerint terroristatámadás történt, és a marokkói férfi egy dzsihadista csoporthoz tartozott. Noha a keresztény, muzulmán és zsidó csoportok szinte azonnal elítélték és felháborodással fogadták a terrortámadás hírét, a konzervatív Néppárt (PP) és a szélsőjobboldali Vox párt vezetőinek reakcióit az ország szocialista vezetésű koalíciós kormányának tagjai is elítélték.

A PP vezetője, Alberto Núñez Feijóo csütörtökön ugyanis kijelentette, hogy a keresztények, ellentétben egyes muzulmánokkal, már régóta nem gyilkolnak:

“Vannak emberek, akik Isten vagy egy vallás nevében ölnek. Azonban sok évszázaddal ezelőtt nem láttunk katolikus vagy keresztény embert a vallása vagy a hite nevében gyilkolni. De vannak más népek, melyeknek vannak olyan polgárai, akik ezt teszik.”

Noha a politikus is érezte, hogy ez a kijelentés túlment egy határon, és megkísérelte pontosítani megjegyzéseit, innen már nem volt visszaút: kritikák sora érte ugyanis, az egyik legmagasabb szintről érkező elítélő nyilatkozat pedig egyenesen a spanyol oktatási minisztertől, Pilar Alegríától érkezett:

“Néha jobb befogni a szánkat és felelősségteljesnek látszani, mint így beszélni.”