A magyarok egyik kedvenc fogyasztási cikke, csakhogy rendszeres fogyasztása súlyos következményekkel járhat.
A színezék rengeteg élelmiszerben megtalálható, és még számos uniós országban használják.
Az Európai Bizottság szigorúbb határértékekkel szeretné kiszorítani az élelmiszerekből a kétes tulajdonságokkal rendelkező, esetlegesen rákkeltő adalékanyagokat.
A kávé antioxidánsként és gyulladásgátlóként működik, így védelmet nyújthat a gyulladások által elindított betegségek, így a rák ellen is.
A hazai zöld szervezetek nyílt levelükben a karcinogén hatású glifozát növenyvédőszer-hatóanyag újbóli engedélyezése ellen érvelnek, azt kérik az agrárminisztertől, ne támogassa a jóváhagyását.
Nem zárható ki az E171 rákkeltő hatása több ezer kutatás eredményei alapján, így a Franciaországban már betiltott ételszínezék tilalmáról dönthet az EU.