Az idei szüretet a magyar borászatok rendkívül nehéz körülmények között kezdték meg.
A szélsőséges időjárás, az aszály rendkívüli károkat okozott nemcsak a hazai mezőgazdaságban, hanem Európa-szerte is.
Számos darázsfaj került elő a szokásosnál jóval korábban.
Az extrém meleg, aszályos nyár a hazai nagytavakat is megviselte.
Az elmúlt négy évben átlagosan 45 ezer tonnányi szilvát takarítottak be a hazai ültetvényeken, amit akár 5-15 ezer tonnával is túlszárnyalhat az idei termés. Az extrém meleg viszont ezt is befolyásolhatja.
Spanyolországban a súlyos aszályok 40%-kal csökkentették az olívaolaj-termést, ami az amerikai piacon 27%-os áremelkedéshez vezetett.
Az aszályos idő miatt számtalan nehézséggel kell megküzdenie a halgazdaságoknak: csökken a vízszint, melegszik a víz, és a védett madarak is tizedelik a halállományt.
Ez pedig masszív aggodalomra ad okot az élelmiszer-biztonság kapcsán.
Súlyos az aszályhelyzet az országban, több ezer hal pusztult el az intenzív szárazság nyomán.
A tavalyi évnél sokkal jobb a helyzet.
Az aszály olyan súlyos, hogy kérdéses, a károk milyen mértékben befolyásolják majd az élelmiszertermelést.